Focaccia z oliwkami, ziołami i czosnkiem – doskonały rodzaj pieczywa wywodzący się z kuchni włoskiej, który przypadnie do gustu każdemu. Świetnie smakuje sam, zamoczony w oliwie czy podany w formie kanapek.
Focaccia z oliwkami, ziołami i czosnkiem
Składniki:
Aromatyczna oliwa:
- szklanki oliwa 1/2
- łyżeczka tymianek 1
- łyżeczka rozmaryn 1
- ząbki starte lub drobno posiekane czosnek 2
Dodatkowo:
- mąka pszenna 330 g
- opakowanie 7g drożdże suszone 1
- łyżeczka sól 1
- łyżeczki cukier 1/3
- szklanka ok. 240g woda 1
Wykonanie
- Oliwę umieść w niewielkim garnuszku, dodaj tymianek, rozmaryn i czosnek. Na wolnym ogniu doprowadź oliwę do zagotowania i gotuj przez ok. 2-3 minuty (czosnek nie powinien się zbyt przyrumienić). Gorącą odstaw w chłodne miejsce na 5 minut.
- Mąkę przesiej do miski i dodaj drożdże, sól oraz cukier. Wymieszaj łyżką. Dolej wodę i 1/2 części całej przygotowanej oliwy (1/4 szklanki). Ciasto wyrabiaj przez przynajmniej 10-15 minut przy pomocy robota kuchennego z hakiem lub ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i nie lepić się zbytnio do rąk. W razie potrzeby podsyp nieco mąki.
- Gotowe ciasto przełóż do miski i pozostaw pod przykryciem do podwojenia objętości (ok. 1h). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrób i rozciągnij przy pomocy dłoni na grubszy placek o dowolnym kształcie (podobnie do pizzy). W razie problemów, możesz pomóc sobie wałkiem. Gotowy placek przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia formę.
- Na wierzchu focacci, palcami utwórz gęsto niewielkie wgłębienia. Pozostałą oliwę rozsmaruj równomiernie po całej powierzchni pieczywa. Rozłóż także oliwki i gałązki rozmarynu.
- Focaccię piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 25 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: