Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem – świetny pomysł na pyszne śniadanie w wersji na słodko.
Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem
Składniki:
Pomarańczowe tosty francuskie
- kromki polecam chałkę ulubione pieczywo 2
- większe jajko 1
- z 1/2 pomarańczy sok i skórka z pomarańczy
- szczypta cukier
- szczypta cynamon
Solony karmel:
- cukier 100 g
- masło 40 g
- śmietana 30% 60 g
- szczypta sól
Wykonanie
- Cukier wysypujemy równomiernie do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzamy do skarmelizowania. Gdy cukier będzie dokładnie rozpuszczony i zacznie nabierać brązowego koloru dorzucamy do niego pokrojone na kawałki masło i bardzo energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i cały czas szybko mieszając dolewamy kremówkę. Gotowy sos doprawiamy solą i pozostawiamy do ostudzenia.
- Jajko rozbijamy z sokiem i skórką otartą z pomarańczy. Dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy. Pieczywo umieszczamy w jajecznej mieszance, delikatnie dociskając z obu stron.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła z odrobiną oleju (aby masło się nie przypalało). Na maśle umieszczamy pieczywo i obsmażamy z obu stron.
- Gotowe tosty podajemy polane solonym karmelem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: