Gazpacho pomidorowo-arbuzowe – doskonały przepis na orzeźwiający obiad, który przygotujecie w mniej niż 15 minut!
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe
Składniki:
- sztuk pomidory 4-5
- ok. 1-2 cm plastry (obrane ze skóry) arbuz 2-3
- większa papryka 1
- opcjonalnie ogórek 1
- niewielkiej cebula 1/2
- ząbki czosnek 1-2
- sól pieprz
- do smaku opcjonalnie ocet balsamiczny
Wykonanie
- Pomidory, paprykę i ogórka (jeśli używamy) dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę kroimy na mniejsze części. W wyciskarce Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej, stopniowo, umieszczamy najpierw pomidory, następnie paprykę, ogórka, arbuza i cebulę. Pod koniec możemy dorzucić także czosnek lub zetrzeć go na tarce.
- Powstały sok przelewamy do niewielkiego garnuszka lub miski. Dodajemy ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodowce przez min. godzinę. Podajemy z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami, arbuzem, serem feta, bazylią lub miętą...
- Ja lubię chłodniki, które są bardziej wodniste. Dzięki arbuzowi i zastosowaniu drobnego sita, taki właśnie jest ten chłodnik. Jeśli wolicie jednak bardziej treściwe zupy, przeciśnijcie wszystkie warzywa przez grubsze sito :)
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: