Grillowana karkówka z sałatką ziemniaczaną – dokonały zestaw obiadowy :)
Grillowana karkówka z sałatką ziemniaczaną
Składniki:
- ok. 6 kawałków karkówka 1 kg
Marynata:
- szklanki olej 1/3
- ząbki starte czosnek 4
- łyżka papryka słodka 1
- łyżeczka papryka ostra 1
- łyżeczka oreagno 1
- łyżeczka bazylia 1
- łyżeczki tymianek 1/2
- łyżeczka pieprz 1
- ok. 3/4 łyżeczki sól
- łyżki sos sojowy 2
- łyżki musztarda 2
Sałatka ziemniaczana:
- ok. 1 kg w skorupce ziemniaki
- niewielka cebula 1
- łyżki oliwa 3-4
- łyżeczki ocet winny 1-2
- łyżki posiekanego szczypiorek 2
- do smaku sól pieprz
Wykonanie
- Karkówkę umyj, osusz i pokrój na plastry.
- Wszystkie składniki marynaty umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Dodaj mięso i dokładnie obtocz mięso w przyprawach. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na 1-2 godziny (najlepiej na noc).
- Zamarynowane mięso grilluj przez kilkanaście minut lub umieść w rękawie do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut.
- W międzyczasie wyszorowane ziemniaki ugotuj w skorupkach. Ugotowane wystudź i obierz. Pokrój w plasterki i umieść w misce. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek, oliwę, ocet, sól i pieprz. Sałatkę dokładnie wymieszaj.
- Mięso podawaj z sałatką ziemniaczaną i z zielonym akcentem, np. z tą sałatką z fasolką szparagową i pomidorami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: