Grillowany kurczak z risotto z zielonym groszkiem, czyli dokonały zestaw obiadowy, w skład którego wchodzi niezwykle aromatyczne mięso, kremowy ryż z zielonym groszkiem i prosta sałatka dla uzupełnienia. Pycha!
Grillowany kurczak z risotto z zielonym groszkiem
Grillowany kurczak z risotto z zielonym groszkiem, czyli dokonały zestaw obiadowy, w skład którego wchodzi niezwykle aromatyczne mięso, kremowy ryż z zielonym groszkiem i prosta sałatka dla uzupełnienia. Pycha!
Składniki:
Aromatyczny grillowany kurczak:
- podwójny filet z kurczaka 1
- łyżeczki papryka słodka 1,5
- łyżeczki papryka ostra 0,5
- duża szczypta pieprz
- łyżeczka suszonej liści kolendra 1
- łyżeczki tymianek 1/2
- duża szczypta oregano
- łyżeczki curry 1/2
- łyżki sos sojowy 2
- niewielkiej bardzo drobno posiekana cebula 1/2
- ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek 2
- łyżki olej 2-3
Kremowe risotto z zielonym groszkiem:
- większej cebula 1/2
- ząbki czosnek 2
- ok. 200g ryż arborio
- szklanki białe wino 1/2
- ok. 150g świeżego lub mrożonego groszek zielony
- ok. 600-800ml w zależności od chłonności ryżu bulion
- ok. 150ml śmietana 30%
- ok. 5-6 łyżek tartego parmezan
- sól pieprz
Wykonanie
- Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, myjemy i osuszamy. Przekrawamy na dwie części z grubości i umieszczamy w większej misce. Dodajemy wszystkie przyprawy, sos sojowy, cebulę, czosnek i olej. Bardzo dokładnie mieszamy i pokrywamy marynatą całe mięso. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę, najlepiej na noc (mięso im dłużej będzie marynowane, tym wyjdzie smaczniejsze).
- Na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięte ząbki czosnku przez 2-3 minuty. Dodajemy groszek i smażymy wspólnie przez kolejne kilka minut. Następnie dorzucamy ryż i ponownie podsmażamy. Dolewamy wino i doprowadzamy do całkowitego odparowania. W następnej kolejności, stopniowo, dolewamy gorący bulion (tak by poziom płynu tylko delikatnie przykrywał ryż). Czynność powtarzamy kilkakrotnie, do czasu aż ryż "przyjmie" już maksymalną ilość płynu. Wtedy do ryżu dodajemy śmietankę i parmezan. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem (jeśli bulion nie jest wystarczająco przyprawiony). Gotujemy, stale mieszając, do czasu utworzenia się kremowej konsystencji.
- W międzyczasie na patelni grillowej smażymy mięso, przez kilka minut z każdej strony.
- Gotowego kurczaka podajemy z ryżem i wybraną sałatką.
- Risotto przy podaniu można oprószyć dodatkowo niewielką ilością parmezanu.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: