Mój przepis na prosty i naprawdę pyszny gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami. Podany w towarzystwie kaszy, klusek czy makaronu i lekkiej sałatki z winegretem stanowi doskonały zestaw obiadowy :)
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami
Mój przepis na prosty i naprawdę pyszny gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami. Podany w towarzystwie kaszy, klusek czy makaronu i lekkiej sałatki z winegretem stanowi doskonały zestaw obiadowy :)
Składniki:
- szynka wieprzowa 1 kg
- łyżki posiekanego boczek wędzony 3-4
- duża cebula 1
- większa marchewka 1
- większe wykorzystałem czerwone papryka 3
- ząbek czosnek 1
- ok. 350g przekrojone na mniejsze części lub pokrojone w plastry pieczarki
- szklanki opcjonalnie cydr 1/4
- ok. 1 litra najlepiej wołowy bulion
- kilka ziarenek ziele angielskie
- listki liść laurowy 2-3
- łyżka papryka słodka 1
- łyżeczka papryka ostra 1
- szklanki passata pomidorowa 1/2
- łyżeczka koncentrat pomidorowy 1
- sól pieprz
- do smażenia smalec lub olej
Wykonanie
- W większym garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki smalcu (lub oliwy) i na dużym ogniu podsmażamy umytą, oczyszczoną z większych przerostów tłuszczu i pokrojoną w średniej wielkości kostkę szynkę.
- W międzyczasie na osobnej (suchej) patelni podsmażamy boczek do zarumienienia. Dorzucamy go do garnka z mięsem. Dodajemy również drobno posiekaną cebulę i smażymy do miękkości. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy pokrojone pieczarki i odstawiamy je na później.
- Następnie do garnka dodajemy posiekaną w plastry marchewkę i w kostkę paprykę. Podsmażamy ok. 3-4 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy cydr (jeśli używamy), dosypujemy paprykę słodką oraz ostrą i po 2 minutach zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (0k. 1-1,5 h).
- Gdy mięso stanie się miękkie, do gulaszu dorzucamy pieczarki i gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut.
- Dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy oraz wymieszaną z 1/3 szklanki wody mąkę. Energicznie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
- Jeżeli mamy ochotę, gulasz możemy również zabielić, dodając we wcześniejszym kroku do wody z mąką 2-3 łyżki śmietany.
- Podajemy z dowolnymi dodatkami, np. kaszą, kluskami, makaronem czy ziemniakami. Jako zielony dodatek polecam lekką sałatkę z winegretem, np. tę z brokułem, serem feta i granatem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: