Hiszpańska tortilla z ziemniakami to doskonała propozycja jednogarnkowego dania, którym zajadać możemy się na śniadanie, obiad lub kolację.
Tortilla zazwyczaj kojarzy się z pszennym lub kukurydzianym plackiem wywodzącym się z kuchni meksykańskiej. Możemy zawinąć w nią kurczaka, ryż lub świeże warzywa i szybko przygotować pysznego wrapa.
Zmieniając jednak kulinarną lokalizację na Hiszpanię możemy spotkać się z zupełnie innym znaczeniem słowa tortilla. Tortilla de patatas na Półwyspie Iberyjskim jest charakterystyczną dla tego rejonu odmianą omletu przygotowanego z dodatkiem ziemniaków i (opcjonalnie) innych dodatków jak cebula, chorizo czy lokalna hiszpańska szynka Jamón Serrano.
Dzisiaj chciałbym przedstawić Wam najbardziej klasyczną wersję tego pysznego dania.
Hiszpańska tortilla z ziemniakami
Składniki:
- ok. 4-5 sztuk ziemniaki
- niewielka cebula 1
- sztuk jajka 5
- szczypta oregano
- sól pieprz
Wykonanie
- Cebulę siekamy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 3-4 mm. Ziemniaki posypujemy solą i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dokładnie je suszymy przy pomocy ręcznika papierowego.
- Jajka roztrzepujemy w misce z solą, pieprzem i oregano.
- Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju i podsmażamy na nim ziemniaki przez około 5 minut z każdej strony. Uważajmy by płomień nie był zbyt wielki i ziemniaki się nie przypaliły.
- Do ziemniaków dodajemy cebulę i smażymy razem do czasu aż ta zmięknie. Następnie na patelnie wlewamy jajka i całość podsmażamy przez kilka minut, aż jajka się zetną i możliwe będzie przewrócenie omletu na drugą stronę. Przy tym polecam pomóc sobie zwykłym talerzem. Tortillę delikatnie zsuwamy na talerz, następnie patelnię odwracamy, przykrywamy nią talerz i ten zdecydowanym ruchem także odwracamy. Tortillę na drugiej stronie smażymy przez 2-3 minuty, a następnie serwujemy.