Hummus z bobu jest doskonałym urozmaiceniem klasycznej wersji hummusu na bazie ciecierzycy. To sezonowe i jakże ciekawe spojrzenie na tę popularną pastę, okazało się zdecydowanym strzałem w dziesiątkę!
Hummus jest daniem, a w zasadzie pastą lub też dipem, wywodzącą się z krajów arabskich. Klasycznie przyrządzany jest z gotowanych nasion ciecierzycy, zmiskowanych najczęściej z charakterystyczną pastą tahini, przygotowywaną na bazie sezamu, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Hummus najlepiej smakuje ze świeżymi warzywami, klasycznym pieczywem czy chlebkiem pita. Doskonale sprawdza się jednak również jako dodatek do innych dań, np sałatek czy jaj pod różną postacią.
Bób osobiście kojarzy mi się z czymś tradycyjnym i mocno polskim. Prawda jest jednak taka, że jest on niezmiernie popularny również na Bliskim Wschodzie. Pomimo faktu, że hummus oznacza ciecierzycę, często przygotowuje się go z różnych warzyw strączkowych, w tym z bobu właśnie. Poniższy przepis wypróbowłem już kilkukrotnie, z różnymi dodatkami i zawsze smakuje świetnie! Wypróbujcie go koniecznie.
Hummus z bobu
Składniki:
- bób 1/2 kg
- czosnek 1 większy ząbek
- pasta tahini 2 łyżki
- oliwa 1/4 szklanki
- woda 1/4 szklanki
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Opcjolnalenie: papryka ostra, kumin, natka pietruszki,
Wykonanie
- Bób gotujemy przez kilka-kilkanaście minut do miękkości.Ugotowany bób obieramy i umieszczamy w misie bledera. Dodajemy pastę tahini, czosnek, oliwę, wodę i sok z cytryny. Wszystkie skadniki dokładnie miskujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie dodać możemy równiez paprykę ostrą, kmin rzymski czy posiekaną natkę pietruszki.