Placki ziemniaczane – znane i lubiane niemal przez wszystkich. Podawane ze śmietaną, gulaszem a nawet z cukrem. Doskonały pomysł na niewymagający i niedrogi obiad. Ale jak zrobić placki idealne? Jakich użyć proporcji i jak nie przesadzić z mąką? Zobacz koniecznie mój wielokrotnie sprawdzony przepis :)
Idealne placki ziemniaczane
Składniki:
- ziemniaki 1/2 kg
- sztuka cebula 1
- sztuka jajko 1
- łyżka mąka pszenna 1
- do smaku sporo sól, pieprz
Do podania: śmietana/jogurt naturalny, sos czosnkowy, gulasz, sos pieczarkowy, cukier,...
Wykonanie
- Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Zetrzyj do miski na tarce o grubszych oczkach. Odciśnij nadmiar wody. Cebulę zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj do miski razem z jajkiem i mąką. Dopraw intensywnie solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Smaż placki na niewielkim ogniu do czasu aż staną się złociste z obu stron.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym, gulaszem czy sosem pieczarkowym.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: