Jajka sadzone w tostach z pomidorową salsą to doskonały pomysł na ciekawe, choć z pewnością nie najlżejsze śniadanie, które doda Wam energii na cały poranek.
Jajka sadzone w tostach z pomidorową salsą
Składniki:
Tosty z jajkiem
- kromki u mnie chleb tostowy ulubione pieczywo 4
- sztuki jajka 2
- plastry ser żółty 2
- do posmarowania masło
- sól pieprz
Salsa pomidorowa
- większe pomidory pomidory 1-2
- bardzo niewielka cebula 1
- mały ząbek czosnek 1
- niewielki kawałek opcjonalnie papryczka chili
- sól pieprz
Wykonanie
- Dwie kromki wybranego pieczywa smarujemy cienko masłem i układamy na nich po plasterku sera. Przykrywamy pozostałym pieczywem. Przy pomocy szklanki o niewielkiej średnicy na środku obu tostów wycinamy koło. Wycięty fragment pozostawiamy do wykorzystania.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z łyżeczka oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu umieszczamy tosty (oraz wycięte fragmenty) i przysmażamy na złoto z jednej strony. Następnie tosty delikatnie odwracamy, w wyciętych fragmentach umieszczamy rozbite jajka. Przypiekamy na niewielkim ogniu do całkowitego ścięcia białka.
- W misce mieszamy ze sobą posiekane w drobną kostkę pomidory oraz cebulę, starty czosnek, posiekane chili i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Salsę podajemy z gotowymi tostami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: