Jak przygotować jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką? To jeszcze prostsze niż mogłoby się wydawać! Wystarczy tylko kilkanaście minut wolnego czasu i odrobina chęci.
Ciasta jogurtowe w przeciwieństwie do zwykłych ciast ucieranych chakarteryzują się znacznie większą wilgotnością i nieco odmienną strukturą. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka podstawowych składników, z jogurtem naturalnym na czele :) Dzięki temu to ciasto to świetny pomysł kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ciasto jogurtowe możecie przygotować z dowolnymi owocami. U mnie dzisiaj w wersji z jabłkami, ale świetnie wyjdzie także z truskawkami, jagodami czy śliwkami. A, nie zapomnijcie o kruszonce! Pyszna, chrupiąca maślana kruszonka to w tym cieście zupełny must-have.
Jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- jogurt naturalny 400 g
- sztuki jajka 3
- szklanka olej 1
- szklanki cukier 3/4
- łyżeczki* ekstrakt waniliowy 1-2
- szklanki mąka pszenna 3
- łyżeczka proszek do pieczenia 1
- duże lub 2 średniej wielkości jabłka 1
Kruszonka
- masło 50 g
- cukier 50 g
- mąka 50 g
* Można zastąpić cukrem z wanilią, ewentualnie cukrem/aromatem wanilinowym.
Wykonanie
- Do większej wbij jajka. Dodaj jogurt naturalny, cukier i olej - wymieszaj dokładnie. Następnie do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksuj (lub dokładnie wymieszaj) do czasu uzyskania gładkiego ciasta.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wylej ciasto do formy.
- Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki a następnie w plasterki. Rozłóż owoce po powierzchni ciasta.
- W miseczce umieść masło, mąkę i cukier. Rozcieraj składniki pałacami aż do uzyskania kruszonki o konsystencji mokrego piasku, Kruszonkę rozsyp równomiernie po wierzchu ciasta.
- Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (z termoobiegiem, 180 stopni bez termoobiegu) i piecz do tzw. suchego patyczka. U mnie zajęło to około 60 minut.
Źródło przepisu tutaj.