Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Kanapki z jajecznicą i smażonymi szparagami

Kanapki z jajecznicą i smażonymi szparagami

Kanapki z jajecznicą i smażonymi szparagami. Można by rzec, że prościej się nie da. I to prawda, w 15 min otrzymujemy śniadanie idealne - w prostocie siła!
Ilość
0

Ostatnio wpadł mi do głowy świetny pomysł na danie sezonowe – pyszne kanapki z jajecznicą i smażonymi szparagami. Można by rzec, że prościej się nie da. I to prawda! Nie dajcie się jednak zwieść – pomimo, że pomysł ten może wydawać się aż nazbyt trywialny – doskonale smakuje i z pewnością przypadnie Wam do gustu. Musicie go spróbować! W końcu w prostocie siła :)

Dodam jeszcze, że te kanapki z jajecznicą i smażonymi szparagami sprawdzą się doskonale zarówno jako śniadanie jak i kolacja.

Przepis na kanapki z jajecznicą i smażonymi szparagami

Składniki:

  • kromki ulubione pieczywo 2
  • sztuki jajka 2
  • łyżki posiekanego szczypiorek 2
  • sztuk szparagi zielone 5-6
  • łyżki masło 2
  • sól pieprz

Wykonanie

  • Szparagi umyj. Odłam zdrewniałe końcówki (złap szparagi bliżej końcowej strony i złam - szparagi automatycznie złamią się w odpowiednim miejscu). Końcówki wyrzuć lub zostaw i wykorzystaj do zupy. Szparagi właściwe przekrój na pół. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła z 1 łyżką oleju. Na rozgrzanym tłuszczu ułóż warzywa i posyp solą oraz pieprzem. Podsmażaj przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe zdejmij z patelni.
  • W misce umieść jajka, szczypiorek, solidną szczyptę soli oraz pieprzu.
  • Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy widelca lub trzepaczki.
  • Pozostały po smażeniu szparagów tłuszcz rozgrzej. Wylej jajeczną masę. Poczekaj ok. 1 minuty aż jajka delikatnie się zetną. Następnie zamieszaj całość drewnianą łyżką i mieszaj przez około 2-3 minuty (czas zależy od wielkości ognia/mocy indukcji jakiej używasz) aż jajecznica się zetnie. Uważaj jednak by nie ścięła się zbytnio! Zdejmij ją z ognia wcześniej, kiedy zauważysz, że za około 15-20 sekund powinna być gotowa.
  • Na pieczywo wyłóż przygotowaną jajecznicę i ułóż podsmażone szparagi. Jeśli masz ochotę, posyp dodatkową porcją szczypiorku.

Smacznego! 😋

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, kliknij serducho i podziel się nim ze znajomymi ⬇️

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!