Ostatnio wpadł mi do głowy świetny pomysł na danie sezonowe – pyszne kanapki z jajecznicą i smażonymi szparagami. Można by rzec, że prościej się nie da. I to prawda! Nie dajcie się jednak zwieść – pomimo, że pomysł ten może wydawać się aż nazbyt trywialny – doskonale smakuje i z pewnością przypadnie Wam do gustu. Musicie go spróbować! W końcu w prostocie siła :)
Dodam jeszcze, że te kanapki z jajecznicą i smażonymi szparagami sprawdzą się doskonale zarówno jako śniadanie jak i kolacja.
Przepis na kanapki z jajecznicą i smażonymi szparagami
Składniki:
- kromki ulubione pieczywo 2
- sztuki jajka 2
- łyżki posiekanego szczypiorek 2
- sztuk szparagi zielone 5-6
- łyżki masło 2
- sól pieprz
Wykonanie
- Szparagi umyj. Odłam zdrewniałe końcówki (złap szparagi bliżej końcowej strony i złam - szparagi automatycznie złamią się w odpowiednim miejscu). Końcówki wyrzuć lub zostaw i wykorzystaj do zupy. Szparagi właściwe przekrój na pół. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła z 1 łyżką oleju. Na rozgrzanym tłuszczu ułóż warzywa i posyp solą oraz pieprzem. Podsmażaj przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe zdejmij z patelni.
- W misce umieść jajka, szczypiorek, solidną szczyptę soli oraz pieprzu.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy widelca lub trzepaczki.
- Pozostały po smażeniu szparagów tłuszcz rozgrzej. Wylej jajeczną masę. Poczekaj ok. 1 minuty aż jajka delikatnie się zetną. Następnie zamieszaj całość drewnianą łyżką i mieszaj przez około 2-3 minuty (czas zależy od wielkości ognia/mocy indukcji jakiej używasz) aż jajecznica się zetnie. Uważaj jednak by nie ścięła się zbytnio! Zdejmij ją z ognia wcześniej, kiedy zauważysz, że za około 15-20 sekund powinna być gotowa.
- Na pieczywo wyłóż przygotowaną jajecznicę i ułóż podsmażone szparagi. Jeśli masz ochotę, posyp dodatkową porcją szczypiorku.
Smacznego! 😋
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, kliknij serducho i podziel się nim ze znajomymi ⬇️