Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z kremem budyniowym

Poznaj mój wielokrotnie wypróbowany przepis na domową karpatkę. Ta karpatka z kremem budyniowym z pewnością zachwyci Cię swoim smakiem i prostotą przygotowania.
Ilość
0

Karpatka z kremem budyniowym – wielokrotnie sprawdzony i przetestowany przepis na idealną karpatkę z kremem budyniowym. Fenomenalny smak :)


Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast, chociaż wcale nie przyrządzam jej zbyt często. Tak naprawdę nawet nie wiem czym jest to spowodowane, skoro to ciasto jest tak pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy przecież tylko upiec dwa placki z ciasta parzonego i przełożyć je masą budyniową. Łatwizna! ;)

Karpatka z tego przepisu, jak dla mnie, wychodzi idealnie słodka. W zależności jednak od faktu czy wolicie ciasta mniej lub bardziej słodkie, możecie naturalnie indywidualnie dostosować ilość cukru :) Wypróbujcie ją koniecznie!

 

 



W tym przepisie przyda się:

Metalowa forma do pieczenia Mastrad 36x26cm
Wałek kuchenny marmurowy Judge
Mikser Artisan 125








Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z kremem budyniowym - wielokrotnie sprawdzony i przetestowany przepis na idealną karpatkę z kremem budyniowym. Fenomenalny smak :)
Czas przygotowania 1 hour
Całkowity czas 1 hour

Składniki:

Ciasto parzone:

  • masło 125 g
  • ok. 250g woda
  • ok. 130g mąka pszenna
  • sztuk jajka 5

Masa budyniowa:

  • ok. 800ml mleko
  • opakowania budynie śmietankowe 2
  • łyżki pominąć jeżeli budynie są słodzone cukier 4
  • łyżka mozna zastąpić ziarenkami z 1/2 laski świeżej wanilii cukier z wanilią 1
  • masło 200 g
  • łyżki + do posypania cukier puder 2

Wykonanie

  • W garnuszku rozpuszczamy masło i dolewamy wodę. Dodajemy przesiana mąkę i energicznie mieszamy do połączenia ciasta w całość. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy stopniowo jajka i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • 1/2 gotowego ciasta rozprowadzamy (rozsmarowujemy łyżką) na całej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.  Po upieczeniu analogicznie postępujemy z pozostałą częścią ciasta.
  • Jeśli posiadamy dwie formy o takich samych wymiarach, naturalnie możemy przyspieszyć swoją prace piekąc dwa placki jednocześnie.
  • Z podanej ilości mleka odlewamy 1/2 szklanki. Dodajemy proszek budyniowy, cukier oraz cukier z wanilią lub wanilię. Dokładnie łączymy. W nieprzywierającym garnku doprowadzamy do zagotowania pozostałą część mleka. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego budyniową mieszankę bardzo energicznie mieszając. Po ponownym zagotowaniu budyniu, odstawiamy go do całkowitego ostudzenia.
  • Masło wraz z dwoma łyżkami cukru pudru ucieramy na puch. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.
  • Gotową masą przekładamy zupełnie zimne blaty i posypujemy cukrem pudrem.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!