Karpatka z kremem budyniowym – wielokrotnie sprawdzony i przetestowany przepis na idealną karpatkę z kremem budyniowym. Fenomenalny smak :)
Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast, chociaż wcale nie przyrządzam jej zbyt często. Tak naprawdę nawet nie wiem czym jest to spowodowane, skoro to ciasto jest tak pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy przecież tylko upiec dwa placki z ciasta parzonego i przełożyć je masą budyniową. Łatwizna! ;)
Karpatka z tego przepisu, jak dla mnie, wychodzi idealnie słodka. W zależności jednak od faktu czy wolicie ciasta mniej lub bardziej słodkie, możecie naturalnie indywidualnie dostosować ilość cukru :) Wypróbujcie ją koniecznie!
W tym przepisie przyda się:
Karpatka z kremem budyniowym
Składniki:
Ciasto parzone:
- masło 125 g
- ok. 250g woda
- ok. 130g mąka pszenna
- sztuk jajka 5
Masa budyniowa:
- ok. 800ml mleko
- opakowania budynie śmietankowe 2
- łyżki pominąć jeżeli budynie są słodzone cukier 4
- łyżka mozna zastąpić ziarenkami z 1/2 laski świeżej wanilii cukier z wanilią 1
- masło 200 g
- łyżki + do posypania cukier puder 2
Wykonanie
- W garnuszku rozpuszczamy masło i dolewamy wodę. Dodajemy przesiana mąkę i energicznie mieszamy do połączenia ciasta w całość. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy stopniowo jajka i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- 1/2 gotowego ciasta rozprowadzamy (rozsmarowujemy łyżką) na całej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu analogicznie postępujemy z pozostałą częścią ciasta.
- Jeśli posiadamy dwie formy o takich samych wymiarach, naturalnie możemy przyspieszyć swoją prace piekąc dwa placki jednocześnie.
- Z podanej ilości mleka odlewamy 1/2 szklanki. Dodajemy proszek budyniowy, cukier oraz cukier z wanilią lub wanilię. Dokładnie łączymy. W nieprzywierającym garnku doprowadzamy do zagotowania pozostałą część mleka. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego budyniową mieszankę bardzo energicznie mieszając. Po ponownym zagotowaniu budyniu, odstawiamy go do całkowitego ostudzenia.
- Masło wraz z dwoma łyżkami cukru pudru ucieramy na puch. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.
- Gotową masą przekładamy zupełnie zimne blaty i posypujemy cukrem pudrem.