Kasza jaglana z warzywami i jajkiem. Bardzo prosta i pyszna propozycja na drugie śniadanie, obiad lub kolację, którą przygotujecie w kilkanaście minut!
Kasza jaglana z warzywami i jajkiem - przepis
Kasza jaglana z warzywami i jajkiem. Wypróbuj tę pyszną propozycję na drugie śniadanie, obiad lub kolację, którą przygotujesz w kilkanaście minut!
Składniki:
- kasza jaglana 3/4 szklanki
- bulion 1,5 szklanki
- brokuł 1/2 większego
- pomidory koktajlowe 1 duża garść
- szalotka 1 niewielka
- ser feta 80 g
- jajka 2-3
- papryka ostra szczypta
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
Wykonanie
- Kaszę jaglaną umieszczamy na sicie i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Po wypłukaniu dokładnie, dwukrotnie przelewamy ją wrzątkiem i umieszczamy w garnku. Dolewamy wodę lub bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut aż kasza wchłonie cały płyn.W tym czasie brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 5-6 minut. Na oddzielnej patelni rozbijamy jajka i smażymy przez 3-4 minuty.Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekaną szalotkę (jeśli używamy), dorzucamy brokuł i przekrojone pomidorki koktajlowe. Warzywa krótko podsmażamy, następnie dosypujemy ugotowaną kaszę jaglaną. Całość doprawiamy solą i pieprzem.Danie podajemy posypane pokruszonym serem feta z jajkiem sadzonym.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: