Kokosowy deser z mascarpone i truskawkami – absolutnie rewelacyjne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu :) Ten deser może być także całkiem fit, wystarczy że zastąpicie po prostu mascarpone, taką samą ilością mleka kokosowego.
Kokosowy deser z mascarpone i truskawkami - absolutnie rewelacyjne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu :)
Składniki:
- puszka* mleko kokosowe 1
- mascarpone 250 g
- łyżki miód 1-2
- ok. 600g świeżych truskawki
- ok. 140g kruche ciasta maślane lub herbatniki
- ziarenka z jednej całej laski wanilia
- do dekoracji mięta
* Tylko stała część, bez wody kokosowej.
Wykonanie
- Całość rozpoczynamy od wstawienia mleka kokosowego do lodówki, przynajmniej kilka godzin przed planowanym przygotowaniem deseru.
- Puszkę z mlekiem kokosowym otwieramy i przy pomocy łyżki przekładamy do miski całą stałą część, która oddzieliła się od mleka. Nie dodajemy wody kokosowej. Ją możecie wykorzystać m.in. do przygotowania pysznego koktajlu. Przepis na pyszny koktajl kokosowo-bananowy pojawi się na blogu w przyszłym tygodniu.
- Do miski dodajemy serek mascarpone, miód i ziarenka wanilii. Bardzo dokładnie całość miksujemy. Do gładkiego kremu dodajemy 2/3 pokrojonych truskawek. Mieszamy.
- Ciasteczka dokładnie rozdrabniamy i wysypujemy je na dno naszych szklanek/pucharków. U mnie z podanych proporcji wyszło ok. 6 deserów. Na ciasteczka przekładamy kokosową masę i posypujemy pozostałymi truskawkami. Całość możemy udekorować także listkiem mięty.
- Gotowe desery polecam przed podaniem schłodzić przez min. godzinę w lodówce.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: