Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem – doskonały pomysł na obiad lub pyszny dodatek do niego! :)
Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem
Składniki:
- ugotowanych i ostudzonych ziemniaki 250 g
- dyniowe puree 125 g
- małe jajko 1
- szklanki mąka pszenna 1/4
- łyżki mąka ziemniaczana 2
- szczypta sól
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Chłodne ziemniaki przeciskamy przez praskę.
- Puree dyniowe podsmażamy w garnuszku lub na patelni do całkowitego odparowania.
- Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy ziemniaki, dyniowe puree, jajko i szczyptę soli. Składniki łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując dodatkową ilością mąki. Ciasto dzielimy na ok. 3-4 części i z każdej formujemy wałeczek. Nacinamy pod skosem co ok. 4 cm tworząc charakterystyczny wygląd kopytek. Układamy na wysypanym mąką blacie.
- Kopytka wrzucamy do wrzącej wody i po wypłynięciu gotujemy przez nie więcej niż 60 sekund, po tym czasie kopytka odcedzamy.
- Masło i rozmaryn umieszczamy na patelni. Podgrzewamy do czasu aż zacznie nabierać wyraźnie złotego koloru (uważajmy żeby go nie przypalić). Na tak przygotowane masło wrzucamy kopytka i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: