Jeśli jesteś wielbicielem wszelkiego rodzaju placków, to te aromatyczne korzenne placki dyniowe z pewnością przypadną Ci do gustu. Według mnie zdecydowanie najlepsze z dżemem lub syropem klonowym i owocami. Pycha!
Uważam, że jeśli nie wiesz co zrobić na śniadanie, obiad lub kolację, po prostu zrób placki! ;) Są tak uniwersalne, że doskonale sprawdzą się o każdej porze dnia i nocy. Dodatkowo ich przygotowanie jest banalne i nie zajmie Ci więcej niż kilkadziesiąt minut! Dzisiejsze placki dyniowe to niewątpliwy “must have” tej jesieni. Bardzo aromatyczne dzięki mieszance przypraw korzennych i bardzo smaczne podane z dowolnymi dodatkami. Jeśli oprócz dodatków je wieńczących macie ochotę na coś więcej – dodajcie do środka nieco pokrojonego jabłka lub gruszki – sprawdzą się tutaj świetnie! :)
Korzenne placki dyniowe
Składniki:
- mleko 100 ml
- małe jajko 1
- łyżka roztopionego masło 1
- łyżki dyniowe puree 2
- mąka pszenna 150 g
- łyżeczka proszek do pieczenia 1
- łyżki cukier 2
- szczypta cynamon
- szczypta gałka muszkatałowa
- szczypta imbir
- szczypta sól
- mała szczypta mielonych opcjonalnie goździki
Wykonanie
- W misce dokładnie łączymy ze sobą mleko, jajko, masło i puree dyniowe. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wszystkie przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Na natłuszczonej patelni smażymy niewielkie placuszki przez około 3 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
- Porada: Aby przygotować puree z dyni, wcześniej podzieloną na mniejsze kawałki dynie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Tak przygotowaną dynie dokładnie miksujemy do czasu uzyskania gładkiego musu.