Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Kotlet z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Kotlet z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Kotlet z kurczaka w płatkach kukurydzianych to danie fenomenalne dla całej rodziny. Wypróbuj ten przepis ze strony Cookuj.pl i przyrządź coś pysznego :)

Kotlet z kurczaka w płatkach kukurydzianych to danie znane zapewne znacznej większości. Zgodnie jednak z obietnicą dzielę się z Wami również tymi najprostszymi przepisami, dlatego nie mogło go zabraknąć na blogu! Zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu! :)


Kotlet z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Kotlet z kurczaka w płatkach kukurydzianych to danie, którego nie mogło go zabraknąć na blogu! Zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu! :)
Czas przygotowania 15 minutes
Całkowity czas 15 minutes

Składniki:

  • pojedyncze filet z kurczaka 2
  • jajka 1
  • płatki kukurydziane
  • duża szyczpta papryka słodka
  • szczypta papryka ostra
  • sól pieprz

Dowolny tłuszcz do smażenia: masło klarowane, olej roślinny, masło + olej roślinny...

    Wykonanie

    • Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy na mniejsze części. Delikatnie rozbijamy przez folię.
    • Jajka rozkłócamy z papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem.
    • Płatki kukurydziane dokładnie kruszymy lub rozdrabniamy w naczyniu blendera.
    • Filety doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem z każdej strony. Obtaczamy w jajku, a następnie w  płatkach kukurydzianych.
    • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto z każdej strony. Czas może być różny zależnie od grubości mięsa.
    • Propozycja podania: ryż z warzywami, ziemniaki z wody, purée ziemniaczne, sałata ze śmietaną, lekka sałatka z winegretem, mizeria...

    Składniki:

    • pojedyncze filet z kurczaka 2
    • jajka 1
    • płatki kukurydziane
    • duża szyczpta papryka słodka
    • szczypta papryka ostra
    • sól pieprz

    Wykonanie:

    1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy na mniejsze części. Delikatnie rozbijamy przez folię.
    2. Jajka rozkłócamy z papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem.
    3. Płatki kukurydziane dokładnie kruszymy lub rozdrabniamy w naczyniu blendera.
    4. Filety doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem z każdej strony. Obtaczamy w jajku, a następnie w  płatkach kukurydzianych.
    5. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto z każdej strony. Czas może być różny zależnie od grubości mięsa.
    6. Propozycja podania: ryż z warzywami, ziemniaki z wody, purée ziemniaczne, sałata ze śmietaną, lekka sałatka z winegretem, mizeria...
    Podziel się przepisem:

    Piotr Pałasz

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    Poznajmy się!

    🔥 Najnowsze przepisy:

    Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!