Krucha szarlotka z kratką – idealnie kruche ciasto, pyszny jabłkowy farsz i charakterystyczna krata, która doskonale wieńczy całość.
Krucha szarlotka z kratką
Krucha szarlotka z kratką - idealnie kruche ciasto, pyszny jabłkowy farsz i charakterystyczna krata, która wieńczy całość.
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna 300 g
- masło 150 g
- łyżek cukier puder 4-5
- żółtka 2
- łyżeczka sok z cytryny 1
- łyżka opcjonalnie woda 1
Nadzienie:
- jabłka 1 kg
- łyżek cukier 4-5
- duża szczypta cynamon
- mała szczypta opcjonalnie kardamon
Wykonanie
- Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka i sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut (opcjonalnie).
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnku (z 3 łyżkami wody) i na wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy cukier, cynamon, kardamon (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
- Schłodzone kruche ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą rozwałkowujemy na okrąg o średnicy nieco większej od średnicy naszej formy. Ciastem wyklejamy dno i boki. Wykładamy jabłka, a pozostałe ciasto również (dość cienko) rozwałkowujemy i wycinamy z niego paski o szerokości ok. 1 cm. Układamy je na wierzchu tworząc kratkę. W miseczce mieszamy jajko z wodą. Smarujemy nim ciasto. Posypujemy szczyptą cukru.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: