Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem. Idealne kruche ciasto i duża ilość świeżych owoców. Nic więcej nie trzeba!
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna 350 g
- masło 200 g
- jajka 1
- żółtka 1
- cukier puder 100 g
- z 1/2 cytryny skórka z cytryny
- szczypta proszek do pieczenia
- szczypta sól
Dodatkowo:
- ok. 1kg truskawki
- rabarbar 300-500 g
- ok. 10 pełnych łyżek rabarbar jest bardzo kwaśny i wymaga dużej ilości cukru. Najlepiej jednak dodawać go stopniowo i dopasować słodycz do swoich preferencji cukier brązowy
- duża szczypta cynamon
Wykonanie
- Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, jajkiem, żółtkiem i cukrem pudrem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Schłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut.
- Umyte, odszypułkowane truskawki i pokrojony w cienkie plastry rabarbar umieszczamy w misce. Owoce mieszamy z cukrem i cynamonem.
- Ciasto dzielimy na 2 nierówne części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepiamy dno i boki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Wykładamy owoce i na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: