Kurczak Tikka Masala to jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni indyjskiej. Marynowane przez noc w jogurcie i przyprawach, a następnie grillowane kawałki kurczaka w pysznym pomidorowym sosie to świetny pomysł na ciekawy weekendowy obiad.
Kurczak Tikka Masala
Składniki:
Marynata
- pojedyncze ok 500g filet z kurczaka 2
- jogurt naturalny 180 g
- łyżka sok z cytryny 1
- łyżeczki kumin 1,5
- łyżeczka cynamon 1
- łyżeczki papryka ostra 1,5
- łyżeczka papryka słodka 1
- łyżeczka najlepiej świeżego, startego imbir 1
- łyżeczka opcjonalnie garam masala 1
- do smaku sól
Sos pomidorowy
- łyżki masło 2
- ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek 2
- passata pomidorowa 600 g
- łyżeczki papryka słodka 1-2
- łyżeczka papryka ostra 1
- łyżeczki kumin 1-2
- łyżeczki cukier 1/2
- do smaku sól
- śmietana 30% 100 ml
Wykonanie
- Umyty i osuszony filet z kurczaka oczyść z niedoskonałości, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. W misce umieść jogurt i wszystkie pozostałe składniki marynaty. Dokładnie wymieszaj a następnie dodaj kurczaka i dokładnie obtocz go w marynacie. Miskę zawiń szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na min. 1 godzinę a najlepiej na całą noc.
- Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na patelni grillowej do zarumienienia. Gotowego zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski.
- W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 30 sekundach dodaj paprykę słodką i ostrą oraz kumin i smaż jeszcze przez 1 minutę. Dolej passatę pomidorową. Doprawiamy do smaku cukrem oraz solą i gotujemy sos przez około 15 minut. Po tym czasie do sosu dorzuć kawałki kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Po tym czasie dolej kremówkę i wymieszaj.
- Całość podaj z chlebkiem naan, pitą lub dowolnym ryżem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: