Łazanki z boczkiem i kapustą – po prostu, pyszne danie kuchni polskiej, które musiało znaleźć swoje miejsce na blogu. Niezawodny przepis na łazanki idealne!
Łazanki z boczkiem i kapustą
Łazanki z boczkiem i kapustą - po prostu, pyszne danie kuchni polskiej, które musiało znaleźć swoje miejsce na blogu. Niezawodny przepis na łazanki idealne!
Składniki:
- g łazanki makaron 400
- ok. 200g surowy, wędzony boczek
- ok. 150g dowolna (opcjonalnie)* wędlina
- średniej wielkości cebula 1-2
- główki kapusta biała 1/2
- pęczek koperek 1
- łyżka w przypadku, gdy boczek okaże się chudy smalec 1
- sól pieprz
- łyżeczka domowej lub bio (opcjonalnie) przyprawa warzywna 1
* Można zastąpić także dobrej jakości kiełbasą.
Wykonanie
- Boczek i szynkę kroimy w niewielką kostkę. Boczek umieszczamy w zimnym naczyniu, stopniowo podgrzewamy i smażymy przez około 3-4 minuty aż wytopi się znaczna część tłuszczu. Następnie dorzucamy wędlinę lub kiełbasę i smażymy razem przez kilka - kilkanaście minut.
- W tym czasie drobno siekamy cebulę i szatkujemy kapustę. Kapustę umieszczamy w misce i solimy by ta nieco zmiękła.
- Cebulę dodajemy do naczynia i smażymy 3-4 minuty. Dorzucamy wypłukaną z nadmiaru soli kapustę i całość smażymy (często mieszając) pod przykryciem przez około 30-40 minut.
- W między czasie w dużej ilości osolonej wody gotujemy makaron łazanki. Gotowy odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Kapustę przyprawiamy intensywnie solą, pieprzem i ewentualnie przyprawą warzywną. Jeśli mamy, możemy pokosić się również o dodanie odrobiny cząbru, który nieco podbije smak.
- Kiedy kapusta będzie miękka, dodajemy drobno posiekany koperek i ugotowany makaron. Składniki dokładnie mieszamy i podajemy.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: