Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem to pyszny pomysł na prosty i bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Wystarczy tylko kilka składników i mniej niż 30 minut na ich przygotowanie. Dodatek zmieszanej z cukrem śmietany i truskawkowego musu doskonale się z nimi komponuje – zresztą sprawdźcie sami! :)
Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem
Składniki:
Leniwe:
- twaróg 500 g
- sztuki jajka 2
- + do podsypania mąka pszenna 225 g
- szczypta sól
Śmietana z cukrem:
- szklanki śmietana 18% 1/2
- łyżki cukier brązowy 1-2
Mus truskawkowy:
- ok. 150g truskawki
- do smaku cukier
Wykonanie
- 1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj rozkruszony biały ser, jajka i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto aż do połączenia wszystkich składników, w razie potrzeby podsypując niedużą ilością mąki. Gotowe ciasto podziel na 3-4 części i uformuj z każdej podłużny wałek. Delikatnie spłaszcz go nożem (lub widelcem) i pokrój w kształt rombów. Gotuj partiami we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Gdy wypłyną, odczekaj około minuty i wyłóż na talerz. Śmietanę wymieszaj z cukrem. Truskawki zmiksuj z cukrem. Leniwe podawaj z przygotowanymi dodatkami.
- Pamiętaj, że ilość cukru możesz dowolnie zmniejszać lub zupełnie z niego zrezygnować, kiedy truskawki okażą się wystarczająco słodkie naturalnie.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: