Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym to jedna z moich ulubionych obiadowych propozycji. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i zasmakuje każdemu, również dzieciom, które mogą go sobie skojarzyć z bajką “Zakochany kundel”, gdzie przecież zajadali się makaronem niemal identyczym ☺ Pulpeciki przygotowuje się podobnie do klasycznych mielonych, jednak możecie je dowolnie urozmaicać np. przez użycie innych ziół, intensywaniejsze przyprawienie, np. papryczką chili lub dodanie kilku łyżek tartego parmezanu, który doskonale się tutaj sprawdzi. Sos pomidorowy jest bardzo smaczny, w sezonie możecie przygotować go ze świeżych pomidorów (np. malinowych). W tym przepisie wykorzystać możecie dowolny makaron, jednak polecam Wam użycie takiego, który dobrze komponuje się z sosem, np spaghetti, bavette czy penne, który doskonale obtacza się w apetycznym sosie. Ze względu na fakt, że ten makaron z klopsikami w sosie pomidorowym bardzo dobrze się przechowuje, możecie bez problemu przygotować klopisiki z sosem na więcej niż jeden obiad i tylko zaserwować danie ze świeżo ugotowanym makaronem – to świetny pomysł na zaoszczędzenie czasu spędzonego w kuchni!
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym - przepis
Składniki:
Klopsiki:
- mięso mielone wołowe 500 g
- jajko 1
- szczypta oregano 1 szpora
- parmezan starty 3 łyżki
- ząbek czosnek 1 duży
- cebula 1 niewielka
- natka pietruszki posiekanej 3 łyżki
- szklanki bułka tarta 3/4
- sól, pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
- czosnek 4 ząbki
- cebula 1
- pomidory 2 puszki
- szklanka passata pomidorowa 1
- liść laurowy 2
- szczypta cukier szczypta
- szczypta sól szczypta
- pieprz szczypta
- szczypta oregano szczypta
- szczypta bazylia szczypta
Dodatkowo:
- spaghetti makaron 400 g
Wykonanie
- Mięso mielone mieszamy w misce ze startą cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, posiekaną pietruszkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wyrabiamy.
- Na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki i passatę pomidorową. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, cukru, oregano i bazylii. Dorzucamy listki laurowe i sos gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut,
- Klopsiki obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu, a następnie dodajemy do sosu na 10 minut przed końcem gotowania sosu.
- Makaron mieszamy z sosem i klopsikami tuż przed podaniem.