Ten makaron z kurczakiem i dynią w sosie Alfredo to naprawdę przepyszny pomysł na obiad dla każdego, kto niekoniecznie przejmuje się liczeniem kalorii. Doskonałe połączenie składników! :)
Już na wstępie zaznaczam, że makaron ten zdecydowanie nie jest daniem, które można by w jakimkolwiek stopniu nazwać dietetycznym. Wręcz przeciwnie, nazwałbym je raczej “postrachem dietetyków” ;) Oczywiście trochę przesadzam, jednak zdecydowanie obiad ten nie należy do najlżejszych. Jego smak rekompensuje jednak wszelkie jego minusy i sprawia, że jego kaloryczność zupełnie traci na znaczeniu. Połączenie podsmażonego i przyrumienionego boczku, razem z kurczakiem, warzywami i makaronem wraz z przepysznym sosem Alfredo na bazie śmietanki kremówki i dużej ilości parmezanu po prostu musi smakować obłędnie. Wypróbujcie to danie koniecznie! :)
Makaron z kurczakiem i dynią w sosie Alfredo
Składniki:
- polecam penne, tagliatelle lub rigatoni makaron 250 g
- pojedyncze filet z kurczaka 2
- ząbki czosnek 2-3
- boczek 100 g
- większej cukinia 1/2
- pieczonej* dynia 100 g
- łyżki masło 2
- niepełna szklanka śmietana 30%
- szklanki + do posypania parmezan 1/2
- garść posiekanej natka pietruszki
- garść posiekanych* pomidory suszone
- szczypta papryka słodka
- sól pieprz
* Można pominąć.
Wykonanie
- Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i posiekanym czosnkiem.
- Boczek drobno kroimy i podsmażamy na patelni do zarumienienia. Dodajemy kurczaka i smażymy przez 5-7 minut. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i dynię. Całość smażymy jeszcze przez około 4-5 minut.
- Na patelnie dodajemy masło i po rozpuszczeniu śmietankę. Dorzucamy starty parmezan i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podgrzewamy do czasu aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje.
- Całość mieszamy z natką pietruszki, suszonymi pomidorami (jeśli używamy) i makaronem.
- Podajemy posypane dodatkowo parmezanem.