Makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami – doskonały pomysł na obiad, który jesteście w stanie przygotować w mniej niż 30 minut. Przepyszne połączenie!
Makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami
Smakowity przepis na lekki, prosty i letni obiad - treściwy makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i świeżymi pomidorami z pewnością przypadnie Wam do gustu!
Składniki:
- użyłem tagliatelle makaron 300 g
- pojedynczy filet ok. 200g kurczak 1,
- łyżeczki oregano 1/2
- łyżeczki papryka słodka 1/2
- łyżeczki bazylia suszona 1/2
- fasolka szparagowa 300 g
- garść przekrojonych (opcjonalnie) pomidory koktajlowe 1
- łyżki oliwa 2
- masło 40 g
- startego parmezan 30 g
- łyżki posiekanej bazylia świeża 3
- sól pieprz
Sok pomidorowy:
- ok. 1kg pomidory
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
- Na rozgrzanej oliwie z masłem podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Po kilku minutach dodajemy pokrojonego w mniejsze kawałki kurczaka i smażymy przez 7-10 minut. Doprawiamy oregano, papryką, bazylią, solą oraz pieprzem.
- Pomidory kroimy na mniejsze części i umieszczamy w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o grubym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Gotowy sok wlewamy na patelnię i doprowadzamy do odparowania. Dodajemy podgotowaną przez 3-4 minuty fasolkę szparagową, pomidorki koktajlowe (jeśli używamy), parmezan oraz makaron. Dokładnie mieszamy.
- Podajemy posypane bazylią i (opcjonalnie) dodatkową porcją parmezanu.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: