Makaron z kurczakiem i szparagami jest fenomenalną i banalnie prostą sezonową propozycją dania przygotowanego z wykorzystaniem tych pysznych warzyw! Kiedy tylko pojawiają się szparagi w sklepach i na straganach ten przepis jest jedną z kilku obowiązkowych propozycji do przygotowania. Do jego przyrządzenia potrzebujemy tylko kilku składników i jednej patelni, na której przygotujemy całe danie. Ten makaron z kurczakiem i szparagami doskonale sprawdzi się zarówno jako szybki i prosty obiad, ale także niewymagająca kolacja. W przepisie tym możecie wykorzystać dowolny rodzaj makaronu, ale penne doskonale się tutaj sprawdza, bo w jego wnętrzu gromadzi się niezwykle apetyczny sos. Jeżeli macie ochotę na nieco bardziej ekskluzywne podanie tego dania, zaserwujcie je z kieliszkiem białego wina, które dodatkowo pobudzi kubki smakowe.
Makaron z kurczakiem i szparagami - przepis
Składniki:
- g penne makaron 200
- filet z kurczaka 2 pojedyncze
- zielone szparagi 1 pęczek
- czosnek 2 posiekane
- śmietana 30% 1/2 szklanki
- parmezan starty 4 łyżki
- koperek posiekany 1 garść
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Dorzucamy pokrojonego w większą kostkę kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez 5-7 minut do lekkiego zarumienienia.Usmażonego kurczaka przekładamy do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojone szparagi i posiekany czosnek. Podsmażamy na niewielkim ogniu do czasu, aż szparagi zmiękną (ok. 6-8 minut).Na patelnie ponownie dorzucamy kurczaka. Dolewamy śmietankę i gotujemy do odparowania sosu. Gdy sos stanie się gęsty dodajemy parmezan, makaron i koperek. Całość dokładnie mieszamy i podajemy.
Zobacz przepis w formie wideo!
https://www.facebook.com/udanegotowanie/videos/1299723016813072/