Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Makaron z kurczakiem i szparagami

Makaron z kurczakiem i szparagami

Makaron z kurczakiem i szparagami - fenomenalny i banalnie prosty! Doskonały sezonowy obiad, który przygotujecie w kilka chwil (i to na jednej patelni).
Ilość
0

Makaron z kurczakiem i szparagami jest fenomenalną i banalnie prostą sezonową propozycją dania przygotowanego z wykorzystaniem tych pysznych warzyw! Kiedy tylko pojawiają się szparagi w sklepach i na straganach ten przepis jest jedną z kilku obowiązkowych propozycji do przygotowania. Do jego przyrządzenia potrzebujemy tylko kilku składników i jednej patelni, na której przygotujemy całe danie. Ten makaron z kurczakiem i szparagami doskonale sprawdzi się zarówno jako szybki i prosty obiad, ale także niewymagająca kolacja. W przepisie tym możecie wykorzystać dowolny rodzaj makaronu, ale penne doskonale się tutaj sprawdza, bo w jego wnętrzu gromadzi się niezwykle apetyczny sos. Jeżeli macie ochotę na nieco bardziej ekskluzywne podanie tego dania, zaserwujcie je z kieliszkiem białego wina, które dodatkowo pobudzi kubki smakowe.

Makaron z kurczakiem i szparagami - przepis

Makaron z kurczakiem i szparagami - fenomenalny i banalnie prosty! Doskonały sezonowy obiad, który przygotujecie w kilka chwil (i to na jednej patelni).
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 30 minutes

Składniki:

  • g penne makaron 200
  • filet z kurczaka 2 pojedyncze
  • zielone szparagi 1 pęczek
  • czosnek 2 posiekane
  • śmietana 30% 1/2 szklanki
  • parmezan starty 4 łyżki
  • koperek posiekany 1 garść
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa

Wykonanie

  • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Dorzucamy pokrojonego w większą kostkę kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez 5-7 minut do lekkiego zarumienienia.Usmażonego kurczaka przekładamy do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojone szparagi i posiekany czosnek. Podsmażamy na niewielkim ogniu do czasu, aż szparagi zmiękną (ok. 6-8 minut).Na patelnie ponownie dorzucamy kurczaka. Dolewamy śmietankę i gotujemy do odparowania sosu. Gdy sos stanie się gęsty dodajemy parmezan, makaron i koperek. Całość dokładnie mieszamy i podajemy.

Zobacz przepis w formie wideo!

https://www.facebook.com/udanegotowanie/videos/1299723016813072/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      szparagi

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!