Makaron z kurkami w sosie śmietanowym to szybkie i bardzo proste danie, które przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi tych niewielkich, żółtych grzybów. Doskonały pomysł na pyszny, niewymagający obiad!
Pieprznik jadalny, pospolicie nazywany jest kurką, ale także liszką, stągiewką czy kurzą nogą. Sezon na te pyszne grzyby trwa zazwyczaj od czerwca do końca października. Kurki gustują głownie w borach, najczęsciej spotkać można je ukryte pod ściółką w towarzystwie świerka, sosny czy dębu z którymi tworzą symbiozę.
Kruki charakteryzują się swoim indywidualnym wyglądem, jednak mimo wszystko posiadają one swojego niejadalnego sobowtóra. Lisówka pomarańczowa, bo o niej mowa, na pierwszy rzut oka wygląda niemal identycznie jak pieprznik jadalny. Po dogłębszym przyjrzeniu różni się ona jednak zdecydowanie gęstszym ułożeniem blaszek i ciemniejszym kolorem owocników.
Kurki uwielbiane są w kuchni ze względu na swój delikatny smak. Doskonale sprawdzają się w zupach, mięsach, sosach, ale także pierogach czy makaronach, tak jak w dzisiejszym makaronie z kurkami w sosie śmietanowym. Jest on bardzo kremowy i subtelny w smaku, co sprawi, że przypadnie do gustu każdemu!
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym
Składniki:
- makaron u mnie penne 200 g
- szalotka 2 niewielkie
- czosnek 2-3 ząbki
- kurki 300 g
- śmietana 30% 1/2 szklanki
- natka pietruszki 1 mały pęczek
- parmezan starty 2 garści
- sok z cytryny 1-2 łyżeczki
- masło 1 łyżka
- oliwa 1 łyżka
- sól, pieprz
Wykonanie
- Makaron ugotuj al denete w dużej ilości osolonej wody.
- Na patelni rozgrzej masło wraz z oliwą i podsmaż na tłuszczu drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem przez kilka minut.
- Dodaj dokłanie oczyszczone (w razie potrzeby przekrojone na mniejsze części) kurki. Podsmażaj przez 2-3 minuty.
- Dodaj śmietankę, posiekaną natkę pietruszki i dopraw intensywnie solą oraz pieprzem. Dodaj sok z cytryny do smaku. Doprowadź do zredukowania sosu.
- Do gotowego śmietanowego sosu dodaj makaron i parmezan. Wymieszaj dokładnie i podawaj natychmiast.