Makaron z pieczarkami i sosem śmietanowo-parmezanowym – propozycja wegetariańskiego obiadu, który przygotujecie w mniej niż 30 minut!
Makaron z pieczarkami i sosem śmietanowo-parmezanowym
Składniki:
- u mnie farfalle makaron 250 g
- pieczarki 200 g
- śmietana 30% 250 ml
- łyżki masło 1,5
- niewielka szalotka 1
- ząbek przeciśnięty przez praskę czosnek 1
- ok. 100g startego parmezan
- szczypta papryka słodka
- szczypta papryka ostra
- sól pieprz
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju i podsmażamy na nim drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek przez kilka minut. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy razem przez kolejne kilka minut.
- Dolewamy śmietankę i dodajemy starty parmezan. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do zagotowania (cały czas mieszając). Dorzucamy makaron i dokładnie mieszamy by cały pokrył się sosem.
- Jeśli lubimy, do całości proponuję dodać jeszcze garść posiekanej natki pietruszki.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: