Makaron z pieczoną papryką i bakłażanem to pyszna i lekka (no prawie :) ) obiadowa propozycja. Fantastyczne połączenie słodkawej pieczonej papryki, bakłażana i czosnku. Przepyszne danie, które wykonacie w kilkanaście minut, a z pewnością będziecie do niego powracać.
Makaron z pieczoną papryką i bakłażanem - przepis
Makaron z pieczoną papryką i bakłażanem to pyszna i lekka obiadowa propozycja. Fantastyczne połączenie pieczonej papryki, bakłażana i czosnku.
Składniki:
- makaron (penne) 300 g
- papryki (u mnie 2 żółte i 1 czerwona) 3
- czosnek 4 ząbki
- bakłażan 1 niewielki
- papryczka chili 1/2
- oliwa 4 łyżki
- masło 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki 3 łyżki
- parmezan tarty 1/2 szklanki
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente. Papryki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Polewamy 2 łyżkami oliwy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 20-25 minut (do zupełnej miękkości*). Upieczone i ostudzone papryki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paseczki.Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną ostrą papryczkę. Podsmażamy ok 30 sekund. Dorzucamy pokrojony w kostkę bakłażan, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy ok 7-8 minut. Dodajemy pieczoną paprykę, natkę pietruszki i makaron. Dosypujemy starty parmezan i całość podgrzewamy do rozpuszczenia sera.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: