Migdałowa babka z białą czekoladą. Nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez babki. Dzisiaj mam niebywale prostą propozycję dla wszystkich tych, którzy lubią proste, ucierane ciasta. Migdałowa babka polana białą czekoladą i posypana bakaliami. Więcej moich przepisów na Wielkanoc znajdziecie TUTAJ.
Migdałowa babka z białą czekoladą
Migdałowa babka z białą czekoladą. Prostą propozycja dla wielbicieli ciast ucieranych. Migdałowa babka polana białą czekoladą i posypana bakaliami.
Składniki:
- jajka 5
- cukier 130-140 g
- olej 2 łyżki
- masło 60 g
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- mąka ziemniaczana 3 łyżki
- śmietana 18% 210 ml
- mąka pszenna 300 g
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- aromat migdałowy kilka kropel
- migdały (obranych) 1 garść posiekanych
- czekolada biała 70 g
- śmietana 30% 70 ml
- migdały (w płatkach, do posypania)
- rodzynki (do posypania)
Źródło inspiracji: Magazyn
Wykonanie
- Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je z cukrem na puszysto. Cały czas miksując dodajemy olej, masło, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie łączymy całość. W oddzielnej misce ze szczyptą soli na sztywno ubijamy białka. Dodajemy po łyżce do ciasta na przemian z przesianą mąką. Dorzucamy posiekane migdały, dolewamy sok i skórkę z limonki oraz migdałowy aromat.Gotowe ciasto przewalamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopniu do suchego patyczka (czas zależy od wielkości formy, nawet do godziny). Wystudzoną babkę wyciągamy z formy.W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę, dolewamy śmietankę i mieszamy do rozpuszczenia. Gotową polewą solidnie oblewamy babkę. Dodatkowo możemy posypać migdałami i rodzynkami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: