Jeżeli jesteś wielbicielem babeczek i bananów, to ten przepis jest wręcz stworzony dla Ciebie! Pyszne, mocno bananowe muffinki z chrupiącą, maślaną kruszonką – pycha!
Osobiście uważam, że muffinki to zawsze dobry pomysł gdy napada chęć na “coś słodkiego”. Ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje tylko kilka chwil. Wszystkie, wspólnie zmieszane, składniki przekładamy do wyłożonej papilotkami foremki i do pieca. To wystarczy by móc cieszyć się naprawdę pysznym deserem. Sekretem tych bananowych babeczek są (nie zgadniecie)… banany! ;) Pół żartem, pół serio jednak to właśnie one odgrywają tutaj kluczową rolę. Warto więc by były już naprawdę mocno dojrzałe. Oddadzą wtedy swą słodycz i aromat i właśnie wtedy muffinki będą smakować najlepiej. Te muffiny bananowe z kruszonką więc to świetny pomysł na wykorzystanie już zaczynających ciemnieć bananów. Wypróbujcie je koniecznie! :)
Muffiny bananowe z kruszonką
Składniki:
Muffiny:
- sztuki* banany 3
- cukier 150 g
- jajka 1
- g roztopionego masło 80
- mąka pszenna 200 g
- łyżeczka soda oczyszczona 1
- łyżeczka proszek do pieczenia 1
- szczypta sól
Kruszonka:
- brązowy cukier
- masło 30 g
- cukier 30 g
- mąka pszenna 60 g
* Polecam użycie bananów mocno dojrzałych.
Wykonanie
- Banany dokładnie miksujemy. Dodajemy jajko, cukier oraz roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie łączymy przy pomocy trzepaczki.
- Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia sodą i solą. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
- Zimne masło przekładamy na blat, dodajemy cukier i mąkę. Wszystkie składniki rozdrabiamy i "szczypiemy" do połączenia i uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Ciasto rozkładamy równomiernie do wyłożonej papilotkami formy na muffinki. Posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.