Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka, czyli nieco zdrowszy bo przygotowany własnoręcznie fast-food, który znają i uwielbiają wszyscy! Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz frytki oraz stripsy jak ze znanej fastfoodowej sieci. Czego chcieć więcej? ;)
Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka
Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka, czyli nieco zdrowszy bo przygotowany własnoręcznie fast-food, który znają i uwielbiają wszyscy! Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz frytki oraz stripsy jak ze znanej fastfoodowej sieci
Składniki:
Domowe frytki belgijskie:
- ok. 1/2 kg niewielkich ziemniaki
- ok. 2 litrów gorącej woda
- łyżka cukier 1
- do smażenia olej
- do smaku sól
Stripsy z kurczaka:
Mięso:
- podwójny filet z kurczaka 1,
- duża szczypta papryka słodka
- duża szczypta papryka ostra
- szczypta tymianek
- sól pieprz
Ciasto:
- szklanki mąka pszenna 1/2
- jajko 1
- szklanki mleko 1/4
- szczypta papryka słodka
- duża szczypta papryka ostra
- sól pieprz
- do obtoczenia mąka
Wykonanie
Domowe frytki belgijskie:
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kształt grubszych frytek i dokładanie opłukujemy z nadmiaru skrobi. Zalewamy gorącą wodą z cukrem i odstawiamy na 1-2 minuty. Po tym czasie ziemniaki osuszamy. Frytkownicę ustawiamy na 160 stopni Celsjusza i umieszczamy w niej porcję frytek. Smażymy ok. 4-5 minut. Po tym czasie frytki wyciągamy, osuszamy i zwiększamy temperaturę oleju do 180 stopni. Ponownie umieszczamy w niej frytki i smażymy do uzyskania złotego koloru.
Stripsy z kurczaka:
- Kurczaka myjemy, pozbawiamy niedoskonałości i kroimy w paski. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, tymiankiem, solą i pieprzem.
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, jajko, mleko, paprykę słodką i ostrą. Kawałki kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście, a następnie obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z każdej strony.
- Polecam smażenie mięsa na patelni, a nie we frytkownicy, ponieważ duża część mąki opadnie w czasie smażenie na dno naczynia.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: