Najlepszy domowy budyń – przepis, który nigdy Was nie zawiedzie i zdecydowanie bije na głowę wszystkie sklepowe gotowce. Wypróbujcie go koniecznie :)
Nalepszy domowy budyń
Nalepszy domowy budyń - przepis, który nigdy Was nie zawiedzie i zdecydowanie bije na głowę wszystkie sklepowe gotowce. Wypróbujcie go koniecznie :)
Składniki:
- mleko 750 ml
- sztuki żółtka 3
- łyżki mąka pszenna 1,5
- i 1/4 łyżki mąka ziemniaczana 2
- łyżki cukier 3-4
- ziarenka z 1/2 laski wanilia
Do podania: dowolna konfitura (u mnie malinowo-truskawkowa), syrop klonowy lub świeże owoce
Wykonanie
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą żółtka i obie mąki.
- Mleko z cukrem i wanilią doprowadzamy do zagotowania. Cały czas energicznie mieszając wlewamy jajeczną mieszankę i ponownie gotujemy około minuty.
- Gotowy podajemy na ciepło lub na zimno z wybranymi dodatkami.
- Jeśli chcecie wykorzystać budyń np. do masy budyniowej, zmniejszcie ilość mleka, sprawi to, że nie będzie on zbyt rzadki.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: