Jeśli szukacie pomysłu na naprawdę pyszny i niebanalny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu – ten przepis na naleśniki w meksykańskim stylu będzie idealny. Obiecuję! :)
Czy może być coś lepszego od pysznych naleśników? Ano może, np. naleśniki podane z jeszcze lepszym farszem ;) Co tych naleśników z iście meksykańskim farszem, jestem pewny, że zasmakuja każdemu, kto tylko będzie miał okazję ich spróbować. Są dokładnie takie jak lubię, mocno aromatyczne dzięki mieszance papryki, oregano, kurkumy, czosnku i cynamonu (absolutnie nie bójcie się go dodawać, zapewniam, że doskonale podkreśla smak całego dania :)), sycące i nieziemsko smaczne! :) Propozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów nowych smaków.
Przepis dostępny również w formie wideo.
Naleśniki w meksykańskim stylu
Składniki:
Naleśniki:
- porcja naleśników 1
Farsz
- mięso mielone wołowe 500 g
- większa cebula 1
- opcjonalnie cebula czerwona 1
- puszka fasola czerwona 1
- puszka kukurydza 1
- puszka pomiodory 1
- ząbki przeciśnięte czosnek 2
- u mnie kolorowe papryka 2
- duża szczypta papryka słodka
- duża szczypta papryka ostra
- duża szczypta oregano
- szczypta kurkuma
- mała szczypta cynamon
- łyżki koncentrat pomidorowy 2
- sól pieprz
Dodatkowo
- ok. 200g tartego ser żółty
Wykonanie
- Naleśniki przygotowujemy według tego przepisu.
- Na patelni, na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę przez kilka minut. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy do czasu aż lekko zbrązowieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną fasolę, kukurydzę oraz pomidory w puszce. Podsmażamy przez 10 minut. Doprawiamy wszystkimi przyprawami wraz z czosnkiem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy całość przez 10-15 minut.
- Na środku naleśników równomiernie rozprowadzamy farsz. Posypujemy sporą ilością żółtego sera. Zawijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem i pieczemy pod przykryciem przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.