Jak zrobić omlet na słodko z dżemem i malinami? Wbrew pozorom naprawdę bardzo prosto i błyskawicznie. Wystarczy tylko kilka składników i chwila wolnego czasu! :)
Omlet to zawsze dobry pomysł! Niezależnie od faktu czy przygotowywany na słono, słodko, wypełniony nadzieniem, czy tylko podany z ulubionymi dodatkami, zawsze smakuje pysznie i jest tak samo prosty w przygotowaniu.
Skąd się wziął omlet?
Omlet w świadomości ludzi na całym świecie rozpowszechnili Francuzi. To oni jako pierwsi dopracowali klasyczny przepis i przygotowywali je w różnych wariacjach, by finalnie świat mógł podzielić omlety na 2 główne odmiany: omlet klasyczny, przygotowany na słono ze zmieszanych (nienapowietrzonych) jajek; omlet biszkoptowy – będący clue dzisiejszego wpisu – przygotowywany ze starannie ubitych jajek i podawany na słodko. W Hiszpani popularny jest także Frittata, czyli przepis na omlet z wykorzystaniem ziemniaków – bardzo smaczny i bardzo syty. W Japonii zaś znana jest wersja omletu, który wyglądem przypomina zwiniętego naleśniki i wykorzystywana jest m.in. do przygotowania sushi.
Niezależnie od rodzaju omletu, który wybierzemy, zazwyczaj do jego przyrządzenia potrzebne jest tylko kilka składników, które prawie zawsze znajdziemy w domu. Dokładnie tak samo jest z tym omletem na słodko z dżemem i malinami. Jajka, cukier, sól i mąka – cztery główne składniki, które wystarczą do przyrządzenia pysznej jajecznej bazy, którą po usmażeniu możecie podać z dowolnymi słodkimi dodatkami, na które akurat macie ochotę.
Omlet biszkoptowy?
Omlet na słodko ze względu na podobny etap przygotowania oraz swoją puszystość, często nazywany jest również biszkoptowym. I tak jak podczas przygotowania biszkoptu, najważniejszym kluczem do sukcesu jest staranne ubicie jajek. Powinniśmy to robić przez przynajmniej kilka minut, a sztywne białka powinny bez problemu zaliczyć tekst “miski nad głową”. Warto również pamiętać, by wszystkie użyte do omletu na słodko składniki były w temperaturze pokojowej. Zagwarantuje nam to fakt, że nie nastąpi gwałtowna zmiana temperatur, w efekcie której napowietrzone jajka mogłyby opaść.
Z czym podać omlet na słodko?
Omlet podałem u siebie w towarzystwie truskawkowego dżemu, malin i odrobiny cukru pudru. To jednak tylko jedna z moich propozycji, bo omlet ten możecie podać tak naprawdę z czym tylko zechcecie! Ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia! Jeśli lubicie czekoladę – koniecznie spróbujcie go w wersji z kremem czekoladowo-orzechowym lub dostępną w sklepach czeko-śliwką, czyli połączeniem powideł śliwkowych i kakao. Świetnie smakować będzie jednak także polany intensywnie syropem klonowym czy syropem z agawy.
Omlet na słodko uprzyjemni każde leniwe, weekendowe śniadanie, a jego przygotowanie jest na tyle proste i mało czasochłonne, że naprawdę warto go spróbować!
Omlet na słodko z dżemem i malinami
Składniki:
Omlet na słodko:
- jajka 4
- łyżka cukier puder 1
- szczypta sól
- płaskie łyżki mąka pszenna 4
- szyczpta opcjonalnie cynamon
Do podania: dowolny dżem lub konfitura owocowa, świeże owoce, syrop klonowy lub z agawy
Wykonanie
- Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy w większej misce. Dodajmy szczyptę soli i ubijamy do czasu aż staną się one zupełnie sztywne. Następnie dodajemy cukier puder i stopniowo po jednym żółtku, cały czas delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki. Pod koniec przesiewamy mąkę i równie delikatnie łączymy.
- Na niewielkiej patelni rozgrzewamy łyżkę neutralnego oleju i masła. Wykładamy 1/2 ciasta, dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni patelni i smażymy na niewielkim ogniu (pod przykryciem) przez 2-3 minuty. Następnie omlet przerzucamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
- Podajemy z dowolnymi dodatkami, u mnie z dżemem truskawkowym, malinami i odrobiną cukru pudru :)