Panna cotta z truskawkami to doskonały, pyszny i popularny włoski deser, który przygotujecie raz dwa! Połączenie śmietanki z prawdziwą wanilią i świeżymi, orzeźwiającymi truskawkami to według mnie jedna z najlepszych wersji tego deseru. Spróbujcie i przekonajcie się sami!
Panna cotta z truskawkami - przepis
Panna cotta z truskawkami to doskonały włoski deser, który przygotujesz naprawdę szybko. Wypróbuj przepis z Cookuj.pl i zaskocz wszystkich pysznym smakiem!
Składniki:
- mleko 330 ml
- śmietana 30% 330 ml
- cukier 110 g
- laska wanilia 1
- żelatyna 4 łyżeczki
- woda 3 łyżki
Dodatkowo:
- truskawki 200 g
- cukier puder 2 łyżki
Wykonanie
- Żelatynę mieszamy z zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia.W nieprzywierającym garnku doprowadzamy do zagotowania śmietankę i mleko z cukrem oraz przekrojoną laską wanilii.Tuż po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Dorzucamy napęczniałą żelatynę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia.Panna cottę przelewamy do słoiczków, filiżanek lub ramekinów. Odstawiamy na kilkadziesiąt minut do ostudzenia, po tym czasie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.Podajemy ze zmiksowanymi truskawkami (z cukrem pudrem).
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: