Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą. Tradycyjna toskańska sałatka przygotowana jednak z moją drobną modernizacją. Rewelacyjnie smakuje i świetnie wygląda!
Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą
Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą. Tradycyjna toskańska sałatka przygotowana jednak z kilkoma moimi dodatkami. Rewelacyjnie smakuje i świetnie wygląda!
Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą
Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą. Tradycyjna toskańska sałatka przygotowana jednak z kilkoma moimi dodatkami. Rewelacyjnie smakuje i świetnie wygląda!
Składniki:
- duże garści rukola 2
- większe u mnie żółte i czerwone pomidory 3-4
- większego jeśli nie popieracie łączenia pomidorów z ogórkiem, pomińcie ten składnik ogórek 1/2
- g porwana na mniejsze kawałki mozzarella 125
- kromki jasne pieczywo 3-4
- łyżki oliwa 1-2
- niewielki pęczek posieknej bazylia świeża
Dressing:
- szklanki oliwa 1/4
- ok. 1 łyżeczki ocet balsamiczny
- niepełna łyżeczka miód 1
- łyżeczka u mnie ziarnista musztarda 1
- sól pieprz
Wykonanie
- Rukolę myjemy i przekładamy do miski. Dodajemy przekrojone na mniejsze kawałki pomidory, pokrojony i pozbawiony gniazd nasiennych ogórek oraz porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę. Pieczywo kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni z łyżką oliwy. Gotowymi grzankami posypujemy sałatkę. Dodajemy także posiekaną bazylię.
- Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą mieszamy. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: