Papryki faszerowane kaszą pęczak, kurczakiem i warzywami – moja ostatnia wariacja, która absolutnie przewyższyła moje oczekiwania. Doskonały przepis, który po prostu musicie wypróbować!
Papryki faszerowane kaszą pęczak, kurczakiem i warzywami
Składniki:
- sztuki u mnie czerwonej, przekrojonej na pół papryka 3
- niewielka cebula 1
- ząbki czosnek 3-4
- pojedyncze filet z kurczaka 2-3
- niewielki bakłażan 1
- drobno pokrojona do farszu papryka 1,
- puszki kukurydza 1/2
- ok. 1 szklanki kasza pęczak
- ok. 600-800ml bulion
- passata pomidorowa 500 ml
- garść opcjonlanie rodzynki
- duża szczypta oregano
- łyżka papryka słodka 1
- łyżeczka jeśli wolimy dania mniej ostre, proponuję zmniejszyć ilość papryka ostra 1
- szczypta cynamon
- sól pieprz
Dodatkowo:
- ml do podlania bulion 200
- ok. 125g porwanej na mniejsze kawałki mozzarella
Wykonanie
- Przekrojone i pozbawione gniazd nasiennych papryki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, intensywnie przyprawiamy solą oraz pieprzem z każdej strony i polewamy kilkoma kroplami oliwy.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na dużej patelni przez 3-4 minuty. Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z niedoskonałości. Kroimy w niewielkiej wielkości kostkę. Dorzucamy na patelnię i smażymy razem przez kolejne 7-8 minut. Bakłażana kroimy na plastry o grubości około 2cm, i intensywnie oprószamy je solą. Po kilku minutach bakłażana opłukujemy by pozbyć się nadmiaru soli. Dorzucamy na patelnię razem z drobno posiekaną papryką oraz kukurydzą. Przyprawiamy intensywnie papryką słodką, ostrą, oregano, cynamonem, solą i pieprzem. Dorzucamy kaszę pęczak i podsmażamy ze wszystkimi składnikami przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewamy bulionem. Gotujemy przez 25-30 minut (do czasu aż kasza zmięknie). Po tym czasie do farszu dorzucamy rodzynki, dolewamy passatę pomidorową i dokładnie mieszamy. Gotujemy 10 minut i w razie potrzeby doprawiamy ponownie solą oraz pieprzem.
- Farszem wypełniamy przygotowane papryki. Pozostały bulion wlewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-40 minut. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia, na papryki ścieramy mozzarellę.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: