Pavlova z bitą śmietaną i owocami to już moja ostatnia propozycja serii przygotowanej z wykorzystaniem piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM. Ale musicie przyznać, że to wyjątkowo piękne zakończenie :)
Doskonale ususzona beza z obłędnie miękkiem i puszystym wnętrzem w towarzystwie ubitej śmietany i borówek, malin oraz truskawek. To deser z gatunku tych, które można jeść bez końca! I wcale tutaj nie wyolbrzymiam!
Pavlova z bitą śmietaną i owocami
Składniki:
Beza:
- z 6 jaj białka
- cukier 300 g
- łyżeczka mąka ziemniaczana 1
- łyżka sok z cytryny 1
Dodatkowo:
- śmietana 30% 400 g
- mascarpone 100 g
- łyżka ekstrakt waniliowy 1
- łyżka opocjonalnie cukier 1
- garść borówki
- garść maliny
- garść truskawki
- do dekoracji mięta
Wykonanie
- Białka ubij ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, dodawaj stopniowo po łyżce cukru. Pod koniec ubijania, gdy beza będzie już sztywna i lśniąca dorzuć mąkę ziemniaczaną i dolej sok z cytryny. Dokładnie połącz.
- Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy ok. 22 cm (użyłem do tego spodu tortownicy).
- Ubitą bezę wyłóż na papier i szpatułką nadaj jej kształt.
- Piekarnik ustaw w trybie DIY (tryb pieczenia: góra-dół, temperatura: 180 stopni, czas pieczenia: 5 minut) i na 1 minutę przed końcem pieczenia włóż do piekarnika bezę. Po upłynięciu minuty, ustaw ponownie piekarnik w trybie DIY (tryb pieczenia: góra-dół, temperatura: 100 stopni, czas pieczenia: ok. 2 godziny 40 minut). Susz bezę do czasu aż stanie się chrupka z zewnątrz. Po upieczeniu pozostaw ją do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
- Śmietanę ubij w misce z mascarpone, cukrem i ekstraktem waniliowym. Owoce umyj.
- Zimną Pavlovę udekoruj ubitą śmietaną, borówkami, malinami i truskawkami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: