Pęczotto w meksykańskim stylu, czyli mega prosty, pyszny i pożywny jednogarnkowy obiad o uwielbianej przeze mnie nucie charakterystycznej dla regionu reprezentowanego flagą z orłem, grzechotnikiem i opuncją w centrum. Rewelacja!
Meksykański charakter to coś, co uwielbiam “przemycać” w przepisach, którymi się z Wami dzielę. Po prostu niezwykle odpowiadają mi te połączenia smaków i w zasadzie niezależnie w jakiej formie są one serwowane, zawsze są dla mnie rewelacyjne! Publikowałem już m.in. przepisy na meksykańską zupę, buritto, czy burgery, a dzisiaj postanowiłem stworzyć meksykański twist z polskim akcentem, w postaci naszego rodzimego pęczaku, który gra dzisiaj pierwsze skrzypce. Takie kaszotto z pęczku, z mielonym kurczakiem, warzywami i aromatyczną mieszanką przypraw przypadnie do gustu absolutnie każdemu! Ja każdą porcję podałem z łyżką jogurtu naturalnego, który dodał jeszcze ciekawszego smaku całości. Jeśli macie ochotę, możecie pokusić się jednak o jeszcze więcej dodatków, takich jak np. awokado, guacamole czy świeża kolendra.
Pęczotto w meksykańskim stylu
Składniki:
- szklanki kasza pęczak 1/2
- większa cebula czerwona 1
- mięso mielone z kurczaka 500 g
- szklanki opcjonalnie białe wino 1/3
- szklanki bulion 1-2
- puszka fasola czerwona 1
- puszka kukurydza 1
- puszka pomiodory 1
- ząbki przeciśnięte czosnek 2
- opcjonalnie papryka 1-2
- duża szczypta papryka słodka
- duża szczypta papryka ostra
- duża szczypta oregano
- szczypta kurkuma
- kilka gałązek tymianek świeży
- mała szczypta cynamon
- łyżki opcjonalnie koncentrat pomidorowy 1-2
- sól pieprz
Dodatkowo:
- ok. 50g tartego parmezan
- do podania jogurt naturalny
Wykonanie
- Na patelni, na łyżce oliwy, podsmażamy drobno posiekaną cebulę przez kilka minut. Dorzucamy kaszę pęczak i smażymy razem przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy mięso mielone i paprykę. Podsmażamy do czasu aż kurczak lekko się zarumieni. Dolewamy wino (jeśli używamy) i gorący bulion. Gotujemy pod przykryciem do czasu aż zostanie on prawie cały wchłonięty przez kaszę. Następnie dorzucamy odcedzoną fasolę, kukurydzę oraz pomidory w puszce. Podsmażamy przez 10 minut. Doprawiamy wszystkimi przyprawami wraz z czosnkiem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy całość jeszcze przez 5-10 minut. Pod koniec dodajemy parmezan i serwujemy.