Pieczone podudzia z kurczaka z pomarańczowym ryżem, czyli danie które jest jednocześnie: proste, szybkie i naprawdę tanie. A, zapomniałem dodać, że również świetnie smakuje! Idealny obiad dla całej rodziny. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom :)
Pieczone podudzia z kurczaka z pomarańczowym ryżem
Składniki:
- ok. 8 sztuk podudzia z kurczaka
Marynata
- ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek 3-4
- niewielkiej drobno posiekana cebula 1/2
- łyżeczki papryka słodka 1-2
- w zależności od preferencji ostrości u mnie 3/4 łyżeczki papryka ostra
- szczypta papryka wędzona
- dwie duże szczypty tymianek
- duża szczypta oregano
- duża szczypta kolendra
- łyżki opcjonalnie sos sojowy 1-2
- po dosyć sporej szczypcie sól pieprz
- szczypta kumin
- łyżeczka miód 1
- łyżeczka u mnie ziarnista musztarda 1
- łyżki posiekanej natka pietruszki 1-2
- łyżki oliwa 2-3
Pomarańczowy ryż:
- ok. 1 szklanki dowolny, u mnie ryż jaśminowy w połączeniu z ryżem czarnym ryż
- niewielkiej cebula 1/2
- duża marchewka 1
- duże szczypty papryka słodka 2
- szczypta papryka ostra
- ok. 2 szklanek bulion
- sól pieprz
Wykonanie
- Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w większej misce. Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, myjemy i osuszamy. Dodajemy do miski i dokładnie pokrywamy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do przegryzienia.Jeśli bardzo nam się spieszy, wystarczy zamarynowanie kurczaka przez kilkadziesiąt minut. Zdecydowanie jednak bardziej pyszny i aromatyczny będzie, kiedy spędzi w lodówce przynajmniej kilka godzin (polecam zamarynować go dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki).
- Zamarynowane mięso (wraz z marynatą) przekładamy do rękawa do pieczenia umieszczonego w żaroodpornym naczyniu. Dokładnie zawiązujemy z obu stron i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni przez ok. 60 minut. Po tym czasie folię przecinamy i pieczemy kurczaka jeszcze ok. 20 minut aby się zarumienił.
- W międzyczasie przygotowujemy ryż. Cebulkę drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubszych oczkach. W niewielkim garnku, na łyżce oleju, podsmażamy cebulę i marchew. Następnie dodajemy ryż oraz paprykę słodką oraz ostrą aby nieco się podgrzała. Całość zalewamy bulionem i na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, gotujemy do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Gotowy w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Mięso podajemy z ryżem i prostą sałatką. Ja całość podałem z Panzanellą, czyli sałatką z pomidorów, na którą przepis ukaże się na blogu już w środę :)
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: