W tym tygodniu na blogu zapanował iście dalekowschodni klimat. Dzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na pyszne danie, które przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi nowych smaków!
Pieczony łosoś teryiaki z kapustą pak choi to danie będące moją wariacją na temat azjatyckiej kuchni. Jego przygotowanie jest bardzo proste a smaki wspaniale się dopełniają. Marynata, którą przygotowujemy do ryby posłuży następnie do przygotowania fantastycznego sosu, którym polecam polać łososia oraz pak choi przed zaserwowaniem dania. Zdecydowanie zwiększy to walory smakowe i dopełni całości. Jako dodatek proponuję Wam brązowy ryż, ale doskonale sprawdzi się tutaj również każdy inny jego wariant (np. jaśminowy czy basmanti) oraz ten ugotowany w dobrym bulionie i wzbogacony w podsmażone warzywa.
Pieczony łosoś teriyaki z pak choi
Składniki:
- ok. 400g filetu łosoś
Marynata do łososia:
- łyżki sos teryiaki 1,5
- łyżki sos chili 1,5
- łyżki ocet winny 1/2
- łyżki sos sojowy 1,5
- łyżki olej sezamowy 1/2
- łyżki brązowy cukier 1-2
- ząbki czosnek 2-3
- łyżeczki świeżego, startego imbir 2
Pak choi:
- sztuki pak choi 2
- łyżki oliwa 2
- ząbki czosnek 2
- łyżeczka świeżego, startego imbir 1
- sól pieprz
- łyżeczki sos sojowy 2
Dodatkowo:
- niewielka garść do posypania całości sezam
- ryż brązowy 100 g
Wykonanie
- Łososia oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki.
- W misce mieszamy ze sobą sos Teriyaki, sos chili, sos sojowy, ocet, olej sezamowy,posiekane ząbki czosnku, brązowy cukier i starty imbir. W tak przygotowanej mieszance marynujemy łososia przez min. 1 godzinę.
- Zamarynowanego łososia pieczemy na blasze piekarnikowej przez 13-16 minut.
- Pozostałą marynatę przekładamy do niewielkiego garnuszka i doprowadzamy do zredukowania.
- Kapustę pak choi myjemy i przepoławiamy. W miseczce mieszamy oliwę, posiekane ząbki czosnku, starty imbir, sos sojowy oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Przygotowaną marynatą dokładnie polewamy pak choi. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony przez 3-4 minuty lub dorzucamy do piekarnika na 8 minut przed końcem pieczenia łososia - ja przeważnie korzystam z tej drugiej opcji :).
- Upieczonego łososia podajemy z kapustą pak choi, które polewamy sosem powstałym na bazie marynaty i ewentualnie ugotowanym ryżem lub azjatyckim makaronem.