Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Ilość
0

Pierogi z jagodami – pyszna i uwielbiana klasyka. Idealny przepis na ciasto, któy nigdy Was nie zawiedzie.

Pierogi z jagodami

Czas przygotowania 40 minutes
Całkowity czas 40 minutes

Składniki:

Ciasto

  • mąka pszenna 400 g
  • szklanka gorącej woda 1
  • małe żółtka 2,
  • łyżeczki miękkiego masło 2

Dodatkowo

  • ok. 400g jagody
  • łyżki cukier 3-4

Wykonanie

  • Jagody mieszamy w misce z cukrem.
  • Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy bardzo gorącą wodę i delikatnie mieszamy. Dodajemy żółtka i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto (idealnie sprawdza się tutaj hak). Gotowe dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy miseczką lub wilgotną ściereczką, drugą na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej. Szklanką wycinamy koła i wypełniamy je farszem. Zwijamy na pół i dokładnie zlepiamy. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 2-3 minut od czasu aż wypłyną na powierzchnię.
  • Całość proponuję podać z kwaśną śmietną 18% zmieszaną z miodem lub cukrem.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!