Pierogi z jagodami – pyszna i uwielbiana klasyka. Idealny przepis na ciasto, któy nigdy Was nie zawiedzie.
Pierogi z jagodami
Składniki:
Ciasto
- mąka pszenna 400 g
- szklanka gorącej woda 1
- małe żółtka 2,
- łyżeczki miękkiego masło 2
Dodatkowo
- ok. 400g jagody
- łyżki cukier 3-4
Wykonanie
- Jagody mieszamy w misce z cukrem.
- Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy bardzo gorącą wodę i delikatnie mieszamy. Dodajemy żółtka i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto (idealnie sprawdza się tutaj hak). Gotowe dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy miseczką lub wilgotną ściereczką, drugą na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej. Szklanką wycinamy koła i wypełniamy je farszem. Zwijamy na pół i dokładnie zlepiamy. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 2-3 minut od czasu aż wypłyną na powierzchnię.
- Całość proponuję podać z kwaśną śmietną 18% zmieszaną z miodem lub cukrem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: