Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Klasyczne świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Idealny przepis na bardzo łatwe w obróbce pierogowe ciasto i dobrze doprawiony farsz.
Ilość
0

Klasyczne pierogi z kapustą i grzybami. Idealny przepis na bardzo łatwe w obróbce pierogowe ciasto i dobrze doprawiony farsz. Według mnie najlepiej smakują krótko podsmażone na maśle (opcjonalnie z gałązką rozmarynu), ale bardzo smaczne są również z podsmażoną cebulką lub w wersji bez dodatków.

W tym przepisie przyda Ci się:

Stolnica szklana z podziałką Varsity Mason Cash
Garnek z pokrywką Mini WMF 1,3 Litra
Zaciskacz do pierogów Kuchenprofi 10 cm










Pierogi z kapustą i grzybami - przepis

Klasyczne świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Idealny przepis na bardzo łatwe w obróbce pierogowe ciasto i dobrze doprawiony farsz.
Czas przygotowania 50 minutes
Czas gotowania/pieczenia 10 minutes
Całkowity czas 1 hour

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna 200 g
  • gorąca woda 1/2 szklanki
  • żółtko 1
  • łyżeczka masło 1

Farsz:

  • kapusta kiszona 250 g
  • suszone grzyby 25 g
  • szalotka 2
  • liść laurowy 2-3
  • ziele angielskie 5-6 ziarenek
  • kminek większa szczypta
  • pieprz 1 łyżeczka
  • sól
  • masło 1 łyżka
  • oliwa 1 łyżka

Wykonanie

  • Suszone grzyby zalewamy 1/2 litra wrzącej wody i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy!) i razem z szalotkami drobno siekamy.Kapustę dokładnie płuczemy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy cebulkę razem z grzybami przez kilka minut. Dodajemy kapustę, dolewamy bulion i dodajemy wszystkie przyprawy, Dusimy przez kilkadziesiąt minut (ok. 40-50) często mieszając. Gotową kapustę w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy bardzo gorącą wodę i delikatnie mieszamy. Dodajemy żółtko i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto (idealnie sprawdza się tutaj hak). Gotowe przykrywamy miseczką lub wilgotną ściereczką i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie ciasto na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej. Szklanką wycinamy koła i wypełniamy je farszem. Zwijamy na pół i dokładnie zlepiamy. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 2-3 minut od czasu aż wypłyną na powierzchnie. Podajemy wedle upodobań.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!