Nie da się ukryć, że uwielbiam zupy, które są pożywne, treściwe i mogą stanowić samodzielny obiad. Widać to w przepisach na zupy, które znajdziecie na blogu. Taka też jest ta pikantna zupa paprykowa z mięsem mielonym i ryżem. To pomysł na pyszny obiad, który przygotujecie naprawdę szybko, a nasyci Was na długo.
Zupa paprykowa z mięsem mielonym
Składniki:
- możesz zastąpić dowolnym innym: wieprzowym, drobiowym... mięso mielone wołowe 400 g
- niewielka cebula 1
- ząbki pokrojony czosnek 3
- łyżeczki papryka ostra 2/3
- łyżeczki papryka słodka 2/3
- sztuki u mnie czerwone papryka 2
- większa pokrojona w plasterki z pestkami papryka chili 1
- passata pomidorowa 500 g
- ok 1l dowolny: wołowy, drobiowy, warzywny bulion
- ok. 1/2 szklanki użyłem ryżu arborio do risotto - nie rozgotowuje się i zachowuje kształt ryż
- sól pieprz
Wykonanie
- Mięso podsmażaj na łyżce oliwy tak długo, aż przybierze lekko brązowy kolor.
- Dodaj posiekaną cebulę, czosnek oraz słodką i ostrą paprykę w proszku. Smaż przez 4 minuty.
- Dodaj pokrojone w niewielką kostkę papryki czerwone i papryczkę chili. Podsmażaj przez kolejne 10 minut.
- Dodaj passatę pomidorową i duś całość przez 3 minuty.
- Dolej bulion i gotuj zupę przez 10 minut pod przykryciem.
- Dodaj ryż i gotuj zupę do czasu aż ten zmięknie (ok. 15 minut).
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: