Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami, bardzo prosty i pyszny pomysł na obiad, który doskonale rozgrzewa w chłodne dni :)
Pyszna zupa pomidorowa z podsmażonym mięsem mielonym, cebulą, czosnkiem, selerem, papryką, marchewką z dodatkiem aromatycznych przypraw i kukurydzy. Pysza zupa, która przypadnie do gustu każdemu!
Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami
Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami - przepyszna obiadowa propozycja, która przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi dobrych smaków!
Składniki:
- mięso mielone wieprzowe 200 g
- mięso mielone wołowe 200 g
- większa cebula 1
- ząbki czosnek 2-3
- łodygi seler naciowy 2-3
- mniejsze papryka 2
- duża starta marchewka 1
- i 1/2 litra bulion 1 - 1
- ok. 400g passata pomidorowa
- łyżeczka koncentrat pomidorowy 1
- puszka kukurydza 1
Przyprawy: duża szczypta: papryki słodkiej, papryki ostrej, szczypta: papryki wędzonej (opcjonalnie), majeranku, tymianku, oregano. Sól, pieprz do smaku.
- do smaku sok z limonki
Wykonanie
- Na łyżce rozgrzanej oliwy podsmażamy rozdrobnione mięso mielone do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz seler naciowy. Smażymy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz marchewkę i przyprawy: paprykę słodką, ostrą, wędzoną (opcjonalnie), majeranek, tymianek, oregano, sól i pieprz. Smażymy przez kolejne 5 minut, a następnie zalewamy gorącym bulionem i pod przykryciem gotujmy ok. 15 minut.
- Po tym czasie do zupy dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Mieszamy, próbujemy, w razie potrzeby ponownie doprawiamy i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut.
- Gotową zupę podajemy bez dodatków, z łyżką kwaśnej śmietany lub garścią tartego sera.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: