Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem

Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem

Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem - doskonały pomysł na obiad lub pyszny dodatek do niego :) Zobacz przepis na Pogotujmy.pl!
Ilość
0

Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem – doskonały pomysł na obiad lub pyszny dodatek do niego! :)

Kopytka dyniowe z rozmarynowym masłem

Czas przygotowania 50 minutes
Całkowity czas 50 minutes

Składniki:

  • ugotowanych i ostudzonych ziemniaki 250 g
  • dyniowe puree 125 g
  • małe jajko 1
  • szklanki mąka pszenna 1/4
  • łyżki mąka ziemniaczana 2
  • szczypta sól

Wykonanie

  • Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Chłodne ziemniaki przeciskamy przez praskę.
  • Puree dyniowe podsmażamy w garnuszku lub na patelni do całkowitego odparowania.
  • Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy ziemniaki, dyniowe puree, jajko i szczyptę soli. Składniki łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując dodatkową ilością mąki. Ciasto dzielimy na ok. 3-4 części  i z każdej formujemy wałeczek. Nacinamy pod skosem co ok. 4 cm tworząc charakterystyczny wygląd kopytek. Układamy na wysypanym mąką blacie.
  • Kopytka wrzucamy do wrzącej wody i po wypłynięciu gotujemy przez nie więcej niż 60 sekund, po tym czasie kopytka odcedzamy.
  • Masło i rozmaryn umieszczamy na patelni. Podgrzewamy do czasu aż zacznie nabierać wyraźnie złotego koloru (uważajmy żeby go nie przypalić). Na tak przygotowane masło wrzucamy kopytka i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!