Pizza z sosem beszamelowym i kurkami – pomysł na dosyć niecodzienne przygotowanie pizzy bez dodatku sosu pomidorowego. Pizza Bianca, bo taką nazwę nosi pizza przygotowana z wykorzystaniem białego sosu, rewelacyjnie komponuje się z towarzystwem naszych polskich kurek i posiekaną natką pietruszki. Idealna sezonowa propozycja na wykorzystanie kurek!
Pizza z sosem beszamelowym i kurkami
Pizza z sosem beszamelowym i kurkami - pomysł na dosyć niecodzienne przygotowanie pizzy bez dodatku sosu pomidorowego.
Składniki:
Ciasto na pizzę:
- mąka pszenna 450 g
- łyżki drożdże suszone 1,5
- łyżeczki sól 1,5
- łyżki oliwa 2-3
- woda 300 ml
Sos beszamelowy:
- łyżki masło 3
- łyżki mąka pszenna 3
- mleko 300-350 ml
- szczypta gałka muszkatołowa
- sól pieprz
Kurki:
- niewielkiej cebula 1/2
- ząbki czosnek 2-3
- ok. 300g kurki
- łyżki masło 2-3
- sól pieprz
Dodatkowo:
- ok. 250g porwanej na mniejsze kawałki mozzarella
- garść pokruszonego (opcjonalnie) ser feta
- mała garść posiekanej (do posypania po upieczeniu) natka pietruszki
Wykonanie
Ciasto na pizzę:
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy (polecam użycie haka) do uzyskania gładkiego ciasta (przez min. 7-10 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i nadajemy okrągły kształt (o wielkości blachy piekarnikowej) przy pomocy rąk lub wałka. Pozostawiamy na 10 minut.
Sos beszamelowy:
- W międzyczasie w garnuszku roztapiamy masło i energicznie mieszając dodajemy mąkę tworząc zasmażkę. Następnie, wolnym strumieniem, dolewamy mleko. Mieszamy do czasu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Kurki:
- Na patelni roztapiamy masło i na wolnym ogniu podsmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach dodajemy kurki i smażymy razem przez 10 minut. Doprawiamy intensywnie solą i pieprzem.
Pizza:
- Sos beszamelowy rozsmarowujemy na przygotowanych spodach. Dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę i (jeśli używamy) fetę. Rozkładamy także podsmażone kurki.
- Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza przez około 7-10 minut. Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: