Placki z cukinii z mozzarellą – klasyczna, sezonowa propozycja (wzbogacona u mnie o doskonale pasujący tutaj dodatek mozzarelli), której nie mogło zabraknąć na blogu!
Placki z cukinii z mozzarellą
Placki z cukinii z mozzarellą - klasyczna, sezonowa propozycja (wzbogacona u mnie o doskonale pasujący tutaj dodatek mozzarelli), której nie mogło zabraknąć na blogu!
Składniki:
- ok 450g cukinia
- większa cebula 1
- ząbki czosnek 2-3
- sztuki jajka 3
- łyżki można zastąpić jogurtem, maślanką lub śmietaną kefir 2
- ok. 120g* mąka
- sól pieprz
- do smażenia olej
* Mąki może być potrzebna nieco większa lub mniejsza ilość. Wszystko zależy od ilości wody zawartej w cukinii.
Wykonanie
- Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umieszczamy w misce lub na sitku, solimy i pozostawiamy na kwadrans. Po tym czasie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Cebulkę wraz z czosnkiem drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. Możecie także pominąć etap smażenia, jeśli wolicie bardziej wyczuwalny cebulowy aromat, jednak wtedy polecam cebulę i czosnek zetrzeć na drobniejszych oczkach.
- Cukinię, cebulkę, czosnek, jajka, posiekaną natkę, kefir i porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę mieszamy w misce. Dodajemy przesianą mąkę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotowe placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.
- Podajemy solo, z jogurtem, śmietaną lub dowolnym dipem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: